Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zúfalí baníci volili Trumpa, ten im škrtá sociálnu pomoc
Zdielať na

Zúfalí baníci volili Trumpa, ten im škrtá sociálnu pomoc

WASHINGTON D.C. / Americký prezident Donald Trump vo svojom rozpočte okrem iného počíta aj s razantným osekaním sociálnej a hospodárskej pomoci pre baníkov prepustených po uzavretí uhoľných baní. Na škrty doplatia najmä obyvatelia Kentucky a Západnej Virgínie, ktorí volili práve Trumpa.

Apalačské hory boli po dlhé roky krajom uhlia a oceliarní. Niekdajšia prosperita je však už dávno preč. Ťažba od 90. rokov konštatne klesá, bane sa zatvárajú, ľudia dostávajú výpovede. Zostali len holé kopce a vybývané mestá. Úroveň chudoby je jedna z najvyšších v USA, počet zosnulých prevyšuje počet narodených. 

Drastické obmedzovanie financovania

Úpadku pomohla aj vláda Baracka Obamu, ktorá zaviedla prísne obmedzenia emisií z elektrární. Iba v Západnej Virgínii prepustili za Obamovej vlády viac ako 12 tisíc ľudí. Nie je preto zvláštne, že baníci masívne podporili Donalda Trumpa. Ten sľuboval, že baníkom aj oceliarom vráti prácu a zruší Obamove ekologické regule. Realitný magnát získal v kraji 69 percent hlasov. 

Vyzerá to ale tak, že Trump na svojich voličov z Apalačských hôr zabudol. V návrhu rozpočtových škrtov, ktoré vo štvrtok predložil Kongresu, počíta aj s drastickým obmedzovaním financovania regionálneho výboru a Správy ekonomického rozvoja USA.

Trumpa v Bielom dome v piatok navštívila nemecká kancelárka Angela Merkel. Stretnutie sa nezaobišlo bez škandálov. Pozrite si priloženú reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy