Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Trump podpísal nový protiimigračný dekrét
Zdielať na

Trump podpísal nový protiimigračný dekrét

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump podpísal nový protiprisťahovalecký dekrét, ktorý na 90 dní zakáže vstup do Spojených štátov občanom šiestich krajín - Iránu, Jemenu, Sudánu, Sýrie, Líbye a Somálska. Opatrenie by sa malo vzťahovať iba na žiadateľov o nové víza, majitelia platných víz budú môcť do USA naďalej cestovať.

Televízii Fox News to povedala Trumpova poradkyňa Kellyanne Conway, podľa ktorej je v texte oproti minulému dekrétu, ktorého platnosť vo februári pozastavili súdy, sedem či osem podstatných zmien.

Výnimku zo zákazu budú mať noví držitelia zelených kariet, ktorých oprávňujú na trvalý pobyt v USA. Zmenou proti pôvodnému dekrétu je tiež vyňatie Iraku zo zoznamu štátov, ktorých sa zákaz vstupu bude týkať. Podľa médií je dôvodom vyčiarknutia Bagdadu jeho kľúčová rola v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát.


Irak už vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom vyslovil úľavu nad tým, že sa ho Washington rozhodol neponechať na zozname. "Takéto rozhodnutie je krokom správnym smerom, upevňuje strategické spojenectvo medzi Bagdadom a Washingtonom v mnohých oblastiach a tiež vo vojne proti terorizmu," citoval Reuters vyhlásenie irackého ministerstva zahraničia.

Kým v januári vydaný dekrét zakazoval vstup všetkým občanom vybraných štátov, teraz majú výnimku držitelia zelených kariet a tiež ľudia, ktorí majú popri cestovnom pase jednej zo spomínaných krajín, aj cestovný doklad USA. Zmena sa týka aj sýrskych utečencov, na ktorých prijímanie pôvodný dekrét uvalil časovo neobmedzené embargo. Podľa agentúry AP majú americké úrady k sýrskym utečencom pristupovať ako ku všetkým ostatným utečencom, na ktorých sa bude vzťahovať trvanie 120-denné pozastavenie azylových a utečeneckých programov.

Zmätkom, ktoré nastali po zverejnení januárového dekrétu, má teraz predísť aj jasné stanovenie dátumu, kedy vstúpi dnešný príkaz do platnosti. Podľa Conway to bude 16. marca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy