Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za zrušenie Mečiarových amnestií môžete hlasovať online
Zdielať na

Za zrušenie Mečiarových amnestií môžete hlasovať online

BRATISLAVA / Organizácia VIA IURIS v pondelok spustila internetovú stránku www.somza.to, cez ktorú môže verejnosť podporiť zrušenie Mečiarových amnestií. Ako informoval Juraj Rizman z oddelenia kampaní a komunikácie VIA IURIS, po skupine právnikov a advokátov a osobností kultúrneho a spoločenského života majú už aj občania SR nástroj, prostredníctvom ktorého môžu apelovať na poslancov NR SR, aby prijali ústavný zákon na zrušenie amnestií udelených bývalým predsedom vlády Vladimírom Mečiarom.

"Mečiarove amnestie sú najvýraznejším symbolom nespravodlivosti na Slovensku. Sú hrubým zneužitím práva štátnou mocou. Amnestiami si štátna moc zaručila beztrestnosť za skutky, z ktorých bola podozrivá. Ak novodobé dejiny Slovenska vyrástli na takejto právnej kultúre, nemôžeme sa čudovať, že ani dnes ľudia na Slovensku neveria v spravodlivosť a vymožiteľnosť práva," uviedla programová riaditeľka VIA IURIS Zuzana Čaputová s tým, že podporou tejto výzvy môžu občania vyjadriť svoj postoj a apelovať na poslancov NR SR. "Na marcovej schôdzi to bude práve na poslancoch parlamentu, či amnestie zrušia, alebo ich naďalej každým dňom tolerovania budú potvrdzovať v platnosti," dodala. 

Občania môžu online podpisovú akciu podporiť kliknutím na web www.somza.to a vyplnením troch údajov - mena, priezviska a e-mailovej adresy. Organizácia VIA IURIS sa zaviazala, že o všetkých vyzbieraných podpisoch bude informovať poslancov NR SR, ktorí by o zrušení Mečiarových amnestií mali rozhodovať na schôdzi NR SR, ktorá sa začína 21. marca.

 V prieskume agentúry FOCUS, o ktorom informovali 1. marca, je 63 percent respondentov za zrušenie amnestií. O možnosti zrušenia amnestií sa začína hovoriť aj v strane Smer-SD, ktorá podľa svojich vyjadrení Mečiarove amnestie považovala za morálny suterén, ale zároveň za nezrušiteľné.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy