Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Rosiahla razia proti islamistom
Zdielať na

Rosiahla razia proti islamistom

BERLÍN / Nemecká polícia vykonáva v Berlíne rozsiahlu raziu proti radikálnym islamistom. Prehľadáva predovšetkým miesta spojené s činnosťou mešity vo štvrti Moabit, ktorú navštevoval okrem iného Tunisan Anis Amri, páchateľ teroristického útoku na berlínsky vianočný trh z minulého decembra.

Berlínska radnica zakázala činnosť spolku Fussilet 33, ktorý mešitu v západnej časti centra nemeckej metropoly prevádzkoval. Žiadosti o zákaz súd podľa DPA vyhovel už v polovici februára. Modlitebňu, ktorá bola podľa úradov miestom stretávania radikálnych islamistov.

Polícia prehľadáva 24 objektov na území metropoly vrátane niekoľkých bytov, dvoch kancelárií a šiestich väzobných ciel. Razie sa zúčastňuje okolo 460 policajtov.

V moabitskej mešite sa podľa vyšetrovateľov stretávali radikáli, ktorí boli pripravení páchať násilné činy. Fungovala údajne tiež ako náborové stredisko pre vysielanie islamistov do bojov na Blízkom východe a vyberali tu tiež peniaze na financovanie terorizmu. Modlitebňu navštevovali predovšetkým Turci a moslimovia z oblasti Kaukazu.

Mešitu navštevoval aj terorista

Mešitu spolku Fussilet 33 navštevoval aj Tunisan Anis Amri, ktorý vlani 19. decembra spáchal atentát na vianočné trhy na berlínskom námestí Breitscheidplatz. Teroristický čin, počas ktorého Amri narazil uneseným kamiónom do davu na trhoch, si vyžiadal 12 obetí. Približne 50 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Amriho zastrelila o pár dní neskôr na úteku talianska polícia neďaleko Milána.

Pozrite si autentický záznam útoku na vianočný trh v Berlíne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy