Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kresťanský starosta Ria de Janeira neotvoril karneval, považuje ho za necudný
Zdielať na

Kresťanský starosta Ria de Janeira neotvoril karneval, považuje ho za necudný

RIO DE JANEIRO / Slávny karneval v brazílskom Riu de Janeiro sa tento rok nedočkal tradičného zahájenia, ako bolo po roky zvykom. Starosta mesta Marcelo Crivelli sa vyhol tomu, aby odovzdal symbolický kľúč od Ria kráľovi Momovi, tradičnému miestnemu patrónovi fašiangových osláv.

Starosta, ktorý ako bývalý evanjelický kňaz považuje karnevalové oslavy plné polonahých tanečníkov za nemravnú záležitosť, najprv odložil termín oficiálneho začatia na neskorý večer, a potom vôbec nedorazil s odôvodnením, že sa musí starať o chorú manželku.

Radnica ale aspoň na svojej internetovej stránke napísala, že karneval už oficiálne začal, a rovnaké oznámenie rozoslala hromadným e-mailom.

Tisíce tanečníkov

Z tradičného miesta bezpečnostné zložky odviedli kráľa Moma, ktorému nebolo umožnené poskytnúť rozhovory médiám ako obvykle. S formalitami si ale nič nerobili účastníci pouličných vystúpení, ktorí sa už od skorého popoludnia vyrojili v meste, aby tancovali, pili a aspoň trochu sa uvoľnili v ekonomicky neradostnej dobe zhoršenej korupčnými škandálmi.

Stovky hudobníkov a tanečníkov začali veľkú pouličnú párty v okolí preslávených pláží Copacabana a Ipanema, kde sa oddávali rytmom hudby napriek teplotám vyšším ako 30 stupňov Celzia a spojeným s vysokou vlhkosťou vzduchu.

V Riu sa na päť dní trvajúcich oslavách očakáva až milión návštevníkov. Kvôli hospodárskej recesii, ktorá sužuje najväčšie juhoamerickú ekonomiku, sa očakáva úbytok záujmu miestnych turistov. U zahraničných sa naopak počíta s tradične hojnou účasťou.

Prehliadky škôl samby, ktoré sú hlavným bodom karnevalu, začnú v Riu v nedeľu a vyvrcholia v utorok. Veľkého karnevalu za účasti desaťtisícov ľudí sa konajú aj v ďalších brazílskych veľkomestách Sao Paulo či Salvador.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy