Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenskými expanznými zbraňami zaplavujú Európu aj Poliaci
Zdielať na

Slovenskými expanznými zbraňami zaplavujú Európu aj Poliaci

BRATISLAVA / Pre deravý zákon sa na európsky čierny trh dostalo asi desaťtisíc vyradených slovenských zbraní, ktoré zločinci prerábajú späť na funkčné. Policajti v Poľsku a vo Švédsku v polovici februára odhalili dve skupiny pašerákov, ktoré takto zo Slovenska vyviezli takmer 1 800 z nich, píše denník SME.

Nápad na založenie poľskej skupiny dostal jeden z jej lídrov Piotr W., ktorý sa naučil ako reaktivovať vyradené zbrane, informuje denník SME"Slovenské zákony dovoľovali kúpiť zbrane, ktoré boli deaktivované," píše poľská polícia vo svojej tlačovej správe. Poľský gang tvorilo desať ľudí. Väčšina z nich boli Poliaci, no patrili doň aj dvaja Holanďania. Slovák sa v skupine nenachádzal. Trinástim obvineným hrozia 10-ročné tresty.

"Vo Švédsku polícia zase chytila 32-ročného muža, ktorý na Slovensku nakupoval zbrane a dával ich prerobiť u remeselníka vo švédskej komúne Vellinge. Niektoré z nich našli policajti počas razií vo Švédsku a v Dánsku," píše denník s tým, že túto informáciu vo svojej reportáži opisuje švédsky denník Sydsvenskan. Slovenská polícia denníku na otázky do uzávierky neodpovedala.

Ako denník na svojej webovej stránke ďalej píše, poľská zločinecká skupina s použitím falošných dokladov kupovala neaktívne zbrane na Slovensku a potom ich prevážala do Poľska. Tam ich reaktivovala a ďalej predávala záujemcom v Poľsku. "Takisto ich autami pašovali do Holandska a pravdepodobne do ďalších krajín Európskej únie," povedala hovorkyňa poľskej polície Agnieszka Hamelusz.

"Pri ich zatknutí sa polícii podarilo zadržať dohromady 340 kusov zbraní. Polícia odhaduje, že členovia skupiny mohli takto prerobiť asi 1500 zbraní a z každej mali zisk asi 300 percent. Na prípade spolupracovali aj policajti z Nemecka, Holandska a zo Slovenska," informuje SME.

Zločinecká skupina vo Švédsku

Na podobnom princípe podľa denníka fungovala aj zločinecká skupina vo Švédsku. Priekupník zo švédskeho mesta Malmö mal záujem najmä o malé samopaly typu škorpión. Sme pripomína, že ide o zbraň vo veľkosti pištole so schopnosťami samopalu. "Týchto samopalov nakúpil priekupník na Slovensku asi sto a okrem nich ešte asi 130 ďalších zbraní. Síce z nich odstránil výrobné číslo, ale z certifikačnej značky vyplýva, že ide o zbrane zo Slovenska," píše denník SME na svojej internetovej stránke. Podľa média švédska polícia na prípade stále pracuje a nechce sa k nemu vyjadrovať.

Denník takisto vysvetlil, že deaktivovaná alebo expanzná zbraň nepoužíva klasické náboje, ale strelivo s dráždivou látkou, prípadne len poplašné náboje. Môžu slúžiť na divadelné predstavenia či ako štartovacie zbrane. Slúžia aj na sebaobranu. Zbrane znefunkčnené podľa zákona spred roku 2015 sa dali lacno upraviť späť, a preto sa stali obľúbeným tovarom pre kriminálnikov na celom svete.

"Talianski policajti objavili napríklad 160 deaktivovaných slovenských zbraní pri vyšetrovaní sicílskej mafie Cosa Nostra. Mafiáni ich kúpili od slovenskej firmy AFP v Partizánskom," píše portál s tým, že v júli o tom informoval britský denník Guardian. Okrem toho pripomína, že vláda zákon sprísnila po tom, ako takéto slovenské zbrane našli pri teroristických útokoch na francúzsky časopis Charlie Hebdo a francúzsky vlak v roku 2015. "Europol odhaduje, že pašeráci v rokoch 2009 až 2014 dostali na trh v Európskej únii asi desaťtisíc takýchto nelegálne upravených slovenských zbraní, píše Sydsvenskan," uzatvára denník SME.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy