Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Z vraždy Kim Čong-unovho brata podozrivajú dve ženy, možno sú už mŕtve
Zdielať na

Z vraždy Kim Čong-unovho brata podozrivajú dve ženy, možno sú už mŕtve

BRATISLAVA / Malajzijská polícia analyzuje záznam z bezpečnostných kamier na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpur so zábermi na ženu, ktorá by mohla mať niečo spoločné so smrťou nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Kimov starší nevlastný brat Kim Čong-nam žil v Macau, osobitnej administratívnej oblasti Čínskej ľudovej republiky, a venoval sa podnikaniu. Atentát naňho bol spáchaný v pondelok na letisku v Kuala Lumpur, odkiaľ sa vracal do Macaa, kde žil s rodinou. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že atentát na Kima spáchali dve ženy, ktoré z miesta činu ušli taxíkom. Juhokórejská tajná služba sa domnieva, že predpokladané páchateľky ešte neopustili územie Malajzie. Japonskí špecialisti ale tvrdia, že podozrivé ženy už môžu byť po smrti.

Malajzijské zdravotnícke úrady ešte stále zisťujú príčinu Kim Čong-namovej smrti. Kimovo telo v stredu previezli do inej nemocnice, kde sa uskutoční pitva. Do nemocnice prišli aj predstavitelia severokórejského veľvyslanectva. Ambasáda KĽDR nevydala nijaké vyhlásenie. Juhokórejské tajné služby predpokladajú, že telo bude po pitve vydané Kimovej rodine v Macau.

O spôsobe zavraždenia Kim Čong-nama sa medzičasom objavili rôzne hypotézy: mohli ho smrteľne zraniť otrávenými ihlami, vyliať naňho jedovatú látku, alebo otrieť tvár tampónom napusteným neznámou látkou.

Predstaviteľ malajzijskej polície Fadzil Ahmat pre agentúru Reuters uviedol, že v čase, keď sa Kim nachádzal na termináli nízkonákladovej leteckej spoločnosti, aby nastúpil do lietadla do Macaa, niekto ho odzadu chytil alebo zdrapil za tvár. Následne pocítil nevoľnosť a musel vyhľadať pomoc. Zomrel počas prevozu z letiska do jednej z miestnych nemocníc.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy