Polojasno
17°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Kritickú situácia na priehrade Oroville stabilizovali, ľudia sa stále boja vrátiť domov
Zdielať na

Kritickú situácia na priehrade Oroville stabilizovali, ľudia sa stále boja vrátiť domov

KALIFORNIA / Vodohospodárom sa podarilo stabilizovať situáciu na kalifornskej priehrade Oroville. Odborníci teraz tvrdia, že pretrhnutie diela bolo málo pravdepodobné. Viac než 200 000 sa však stále bojí vrátiť do svojich domovov.

Pre silné dažde a roztápanie snehu sa priehrada prvý raz vo svojej 50-ročnej histórii naplnila a začala pretekať aj cez núdzový preliv. Viac než 200 000 obyvateľom obcí pod najvyššie položenou priehradou v Spojených štátoch tak hrozilo zaplavenie.

Po rýchlom zásahu vodohospodárov sa však nebezpečenstvo zmiernilo. Hladina vody poklesla a odtok cez núdzový preliv sa zastavil. Situácia sa stabilizovala aj pod hlavným prelivom.

"Vypúšťame 3 000 kubických metrov za sekundu už 17 hodín v kuse. Vďaka tomu sa nebezpečenstvo zmiernilo,“ hovorí vodohospodár Bill Croyle.

Hoci sú vodohospodári optimistickí, obce pod priehradou zostávajú stále prázdne. Obyvatelia zostávajú z nariadenia okamžite opustiť svoje domovy stále vystrašení a v evakuačných centrách čakajú, kým nebudú mať stopercentnú istotu, že im nehrozí zaplavenie.

Hrádza má výšku 235 metrov

Priehrada Oroville, ležiaca približne 125 kilometrov severne od Sacramenta, je jednou z najväčších v USA. Jej hrádza, ktorá má v rámci krajiny rekordnú výšku - takmer 235 metrov -, je podľa vyhlásenia kalifornských vodohospodárov "samostatným objektom" a zostáva v dobrom stave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy