Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nemci majú strach z utečencov: Každý deň si 500 z nich robí zbrojný pas
Zdielať na

Nemci majú strach z utečencov: Každý deň si 500 z nich robí zbrojný pas

BERLÍN / Nemecko zaznamenáva prudký nárast počtu zbrojných preukazov oprávňujúcich nosenie plynovej pištole. Dôvodom je zrejme strach z prívalu utečencov a rastúca nedôvera v políciu. Napísal to nemecký server Focus.de s odkazom na štatistiky spolkového ministerstva vnútra.

Takzvaný malý zbrojný pas si len za január obstaralo vyše 15 tisíc Nemcov, teda v priemere päťsto ľudí denne. Celkovo je teraz v Nemecku 485 tisíc vlastníkov tohto oprávnenia, čo je takmer o 200 tisíc viac ako pred rokom, píše nemecký portál Focus.de.

Za posledný rok teda ich počet vzrástol takmer o 62 percent. V minulých rokoch sa pritom medziročný nárast pohyboval len okolo 5 percent. Dôvodom masívneho rozšírenia zbrojného preukazu je pravdepodobne strach z migračnej vlny, ktorá do krajiny začala prúdiť pred dvoma rokmi.

Odborníci ale pred vyhotovením plynových zbraní varujú. "Je to iba imaginárne bezpečie. V skutočnosti riziko vzrastie, pretože sa ľudia s takou zbraňou v taške správajú ľahkomyseľne," upozornil predseda nemeckých policajných odborov Rainer Wendt. Zdôraznil tiež, že rastúci počet zbrojných pasov znamená klesajúcu dôveru v štátnu moc a políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy