Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V nemocnici nakazili nechtiac 5 ľudí vírusom HIV
Zdielať na

V nemocnici nakazili nechtiac 5 ľudí vírusom HIV

CHANG ČOU / Nemocnica v čínskom veľkomeste potvrdila, že prišlo nechtiac k nakazeniu piatich ľudí vírusom HIV po tom, čo personál opakovane použil už použitý zdravotnícky materiál. Ten mal byť pritom znehodnotený už po prvom použití. Malo ísť o hadičky.

V článku BBC uvádza, že predstavitelia nemocnice vyhlásili incident za vážne porušenie pracovných predpisov a nakazeným pacientom poskytnú potrebnú liečbu aj kompenzáciu. O prácu má prísť riaditeľ daného oddelenia. Zamestnanec, ktorý je za pochybenie priamo zodpovedný, je aj trestne stíhaný. Neuvádzajú ale žiadne ďalšie informácie o tom, koľko ľudí ešte mohlo byť ohrozených, na čo sa liečili, ani kedy sa zistilo, že sú infikovaní HIV. Na sociálnych sieťach sa ľudia obávajú, že ide len o vrchol ľadovca a ak sa takéto niečo mohlo stať v špičkovej nemocnici, čo potom môžu očakávať v menších, provinčných zariadeniach.

Obrovský škandál so šírením HIV zažili v Číne už v 90. rokoch, keď farmári predávali svoju krv za mimoriadne chabých bezpečnostných opatrení. Krv zozbieraná od darcov sa vtedy zmiešala dokopy, extrahovali z nej plazmu a zvyškovú krv vrátili späť darcom, aby mohli životodarnú tekutinu čoskoro opäť darovať. Krv sa infikovala vírusom HIV, ktorým, zrejme nič netušiac, trpeli niektorí z darcov. Kauzu sa snažili kompetentní štyri roky tajiť a stále nie je jasné, koľkí ľudia sa napokon nakazili. Pred 15 rokmi Čína priznala 30 až 50 tisíc infikovaných, no číslo mohlo byť oveľa vyššie. Vďaka tomuto škandálu pristúpili k oveľa prísnejším pravidlám darovania krvi, no ilegálne praktiky naďalej pretrvali. V roku 2006 zažalovalo nemocnicu v provincii Heilongjiang 19 ľudí za nakazenie vírusom HIV cez transfúziu. Celkovo v krajine evidujú zhruba pol milióna nakazených.

Pozrite si archívnu reportáž o výskyte HIV na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy