Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
USA posilňujú jadrový arzenál, skúmajú aj schopnosť prežitia vedenia Ruska a Číny
Zdielať na

USA posilňujú jadrový arzenál, skúmajú aj schopnosť prežitia vedenia Ruska a Číny

WASHINGTON / USA chcú otestovať, či dokáže ruské a čínske velenie odolať jadrovému útoku. Štúdiu pripravujú tajné služby v spolupráci s Pentagonom na objednávku republikánskych aj demokratických zákonodarcov. Zadaná bola ešte pred nástupom Donalda Trumpa do prezidentského úradu.

Donald Trump sa zaviazal, že značne posilní a rozšíri arzenál jadrových zbraní USA. Ako sa mal vyjadriť pre moderátorku rannej šou "Morning Joe", vyslovene chce preteky v zbrojení. "Predčíme ich v každom ohľade a vydržíme dlhšie, ako ostatní," povedal Trump. Zároveň však ponúka dohodu Moskve, podľa ktorej by sa mohli zredukovať sankcie voči Rusku, ak zníži svoj jadrový arzenál. Hoci sa Trumpov vzťah k Putinovi javí byť priaznivý, ruský prezident ostáva pre USA zrejme najväčšou hrozbou, spolu s Čínou. Pripravovaný dokument má vyhodnotiť, nakoľko by boli ruské a čínske špičky schopné prežiť jadrový útok a pokračovať v riadení krajiny, píše agentúra Bloomberg.

Hľadajú aj úkryty mocných

Zámerom štúdie je aj lokalizovať miesta a zariadenia, či už nadzemné alebo pod zemou, ktorú sú pre politických a vojenských vodcov kľúčové. Mali by určiť, kde by sa mohli počas vojny vodcovia Ruska a Číny ukrývať. Cielenie priamo na velenie nepriateľského štátu je dlhodobo súčasťou americkej vojnovej stratégie v prípade atómového konfliktu. Zasiahnuť velenie je z tohto pohľadu rozhodujúce. Ruské a čínske špičky vyvinuli veľké úsilie aj zdroje, aby zistili, ako vedú vojny Američania a ako narušia ich komunikačné prostriedky. "Nesmieme ignorovať naše medzery v pochopení kľúčových schopností našich protivníkov," povedal republikánsky senátor Mike Turner.

Vzťah Trump - Putin by mohol byť pri ďalšom zbrojení a vypracovávaní vojenských stratégií rozhodujúci. Prezidenti spolu v sobotu hodinu telefonovali, osobne by sa mali stretnúť zrejme až začiatkom júla na samite veľkých ekonomík G20.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy