Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Angela Merkel: Rozdeľovanie utečencov nedoriešené, Únia sa musí zrýchliť
Zdielať na

Angela Merkel: Rozdeľovanie utečencov nedoriešené, Únia sa musí zrýchliť

BERLÍN / Nemecká kancelárka Angela Merkel pochybuje, že v blízkej budúcnosti uspeje snaha o spravodlivejšie rozdelenie utečencov v Európskej únii. O tejto téme bude 3. februára na Malte rokovať s predstaviteľmi ostatných členských krajín Únie. Európska únia by si podľa nej vylepšila svoj pošramotený obraz, keby sa sústredila na podstatné veci, zrýchlila rozhodovanie a zmenila prezentáciu navonok. Angela Merkel to povedala vo videu, ktoré sa v sobotu objavilo na webe kancelárstva.

"Ja by som nešírila príliš veľa optimizmu," uviedla Angela Merkel. "Ale musíme už trvať na tom, aby každý pri rozdeľovaní prevzal diel solidarity," dodala. Podľa nemeckej kancelárky musí byť každý štát pripravený podieľať sa na všetkých aspektoch zvládania migrácie. "Ako to presne môže vyzerať, nemôžem v tejto fáze ešte povedať. Téma teda ešte nie je vyriešená," doplnila. 

V piatok 3. februára sa na Malte k migrácii uskutoční neformálny samit šéfov štátov a vlád členských krajín Európskej únie. "Chceme prirodzene zastaviť nelegálne prisťahovalectvo a veríme, že je to účelné aj pre migrantov, pretože vlani sa ich vyše 4 000 utopilo v Stredozemnom mori, väčšina na ceste z Líbye do Talianska," vyhlásila Angela Merkel s tým, že dohodu o vrátení migrantov do Líbye bude možné vyrokovať, až sa v severoafrickej krajine zlepší politická situácia. 

Dobrá komunikácia

Dobrá vonkajšia komunikácia Európskej únie musí podľa nemeckej kancelárky zahŕňať informácie o tom, či členské štáty dodržali a realizovali to, na čom sa uzniesli. "Verím, že to je dôležité, pretože občianky a občania majú dojem, že sme už veľa vecí vyrokovali, ale mnohé z nepresadili," poznamenala kancelárka, ktorá sa bude v septembrových parlamentných voľbách opäť uchádzať o kreslo predsedníčky vlády. 

Angelu Merkel v sobotu ako priamu kandidátku Kresťanskodemokratickej únie podporila 96 percentami hlasov členská základňa strany v severonemeckej spolkovej krajine Meklenbursko - Predpomoransko.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy