Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V jednote je sila. Šéfovia Googlu a Facebooku kritizujú imigračný príkaz
Zdielať na

V jednote je sila. Šéfovia Googlu a Facebooku kritizujú imigračný príkaz

WASHINGTON / Šéf Googlu Sundar Pichai v sobotu v e-maile zamestnancom kritizoval exekutívny príkaz nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý okrem iného dočasne zakazuje vstup do USA všetkým ľuďom z krajín, s ktorými sa spájajú obavy z terorizmu. Podľa Pichaia sa opatrenie dotkne najmenej 187 zamestnancov spoločnosti. Obavy z Trumpovho kroku vyjadril aj riaditeľ a zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, podľa ktorého by sa úrady mali zamerať skôr na ľudí, ktorí skutočne predstavujú hrozbu.

"Sme znepokojení dopadom tohto príkazu a iných návrhov, ktoré by sa mohli dotknúť zamestnancov Googlu a ich rodín alebo ktoré by mohli brániť príchodu veľkých talentov do USA," napísal Pichai, z ktorého e-mailu citoval americký denník The Wall Street Journal. Pichai dodal, že je "bolestivé vidieť, aké dôsledky má príkaz na osobný život kolegu". Tiež vyzval zamestnancov Googlu, ktorí sú v súčasnosti v zahraničí a príkaz sa ich týka, aby kontaktovali príslušné oddelenie firmy. 

Rodák z Indie zmienil prípad jedného pracovníka, ktorý predčasne ukončil výlet na Nový Zéland, aby sa stihol dostať na americkú pôdu, kým Trump príkaz podpíše. Opatrenie sa s okamžitou platnosťou týka Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu, teda krajín s prevažne moslimským obyvateľstvom a veľakrát rozvrátených vnútornými konfliktmi. 

V kalifornskom Silicon Valley, ktoré je svetovým centrom počítačového a technologického priemyslu a sídli tam aj Google a Facebook, pracuje podľa denníka The Wall Street Journal veľa imigrantov, a to aj na vedúcich pozíciách. Predstavitelia technologických firiem v USA už dlho vyzývajú vládu k ústretovejšej imigračnej politike s tým, že potrebujú viac kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia. V kampani pred novembrovými prezidentskými voľbami podporovalo Silicon Valley demokratickú kandidátku Hillary Clinton. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy