Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Autobus bez šoféra. Vo Francúzsku premáva od utorka
Zdielať na

Autobus bez šoféra. Vo Francúzsku premáva od utorka

PARÍŽ / Autobus bez šoféra. Vo Francúzsku je to už realita. Na cesty pustili prvé vozidlo, ktoré prevezie bez vodiča do 10 cestujúcich. Zatiaľ je to ale iba na krátku vzdialenosť. 130 metrov, a po uzavretej ceste medzi dvomi vlakovými stanicami.

Parížskymi ulicami od utorka brázdi miniautobus, ktorý nemá šoféra. Hlavné mesto Francúzska, ktoré bojuje s chronickým znečistením a dopravnými zápchami, sa rozhodlo otestovať autonómne (bez šoféra) elektrické minibusy EZ10. Je určený pre šesť sediacich cestujúcich. Kyvadlový spoj spájajúci vlakové stanice Gare de Lyon a Austerlitz v Paríži začal jazdiť v utorok a testujú ho do začiatku apríla. Voz navádzaný GPS jazdí zadarmo sedem dní v týždni.

Ide o testovacie jazdy, pri ktorých chcú vychytať všetky nedostatky. Automatický autobus dokáže prispôsobiť rýchlosť a prudko zabrzdiť, keď jeho senzory zaregistrujú prekážku. Výrobcovia ním nechcú úplne nahradiť hromadnú dopravu. Má to byť jej doplnok a keďže ide o elektronické vozidlo, chcú tak v budúcnosti dopomôcť k zlepšeniu smogovej situácie v Paríži. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy