Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viac ako milión ľudí protestovalo proti Trumpovi a za práva žien
Zdielať na

Viac ako milión ľudí protestovalo proti Trumpovi a za práva žien

WASHINGTON / Viac ako milión ľudí pochodovalo v sobotu americkými mestami, aby podporili práva žien a vyjadrili nesúhlas s prezidentom Donaldom Trumpom. Akcia prekvapila svoju masovosť a liberálnym tónom, v ktorom sa niesla.

Státisíce ľudí sa zišli v parku National Mall pred washingtonským Kapitolom, aby vyjadrili svoj protest proti novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. K takzvanému Pochodu žien sa pridali demonštranti aj v mnohých mestách USA a sveta.

Priveľký počet demonštrantov dokonca znemožnil pôvodný plán spoločného pochodu k Bielemu domu. Účastníkov napokon vyzvali, aby sa na trasu vydali postupne po skupinách a alternatívnymi trasami.

Washingtonský Pochod žien podporila aj Hillary Clintonová, ktorú vo vlaňajších prezidentských voľbách porazil Donald Trump. Demonštrácia sa postupne rozšírila až na približne 670 zhromaždení vo všetkých štátoch USA a v 58 krajinách sveta. 

Inaugurácia

Najväčšia demonštrácia sa konala vo Washingtone. Hoci neexistuje oficiálny údaj o počte účastníkov, hovorí sa až o 500 tisíc účastníkoch. Podľa niektorých komentátorov ich zrejme bolo viac, než koľko ich prišlo o deň skôr na Trumpovu inauguráciu.

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer povedal, že neexistuje presný údaj o účastníkoch, keďže odhady veľkosti davu sa neposkytujú. Medzi rečníkmi bol režisér Michael Moore, ktorý kritizoval prezidentov zámer vyhostiť prisťahovalcov. Speváčka Madonna hovorila o "strašnej a temnej chvíli", ktorá bola potrebná, aby sa ľudia prebudili.

Masové protesty

V Bostone prišlo do ulíc viac ako 120 000 ľudí, v Los Angeles približne 100 000 osôb, v New Yorku sa chcel dav dostať k Trumpovej veži, ale polícia v tom demonštrantom zabránila. Protestovalo sa aj v Oaklande, Atlante alebo Houstone. Ľudia sa za Američanov postavili aj vo svete.

Demonštrácie sa konali v Londýne, Tel Avive, Melbourne, Moskve, Berlíne i Prahe, pripojili sa dokonca aj účastníci expedície v Antarktíde, ktorí nemôžu súhlasiť s Trumpovými názoromi na ochranu prostredia.

Analytici sa zaoberali hlavne masovosťou protestov a poukázali na to, že je neyvzčajné, aby prezident hneď po inaugurácii vyvolal podobnú akciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy