Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obamova éra sa skončila, Trump zložil prísahu ako 45. prezident USA
Zdielať na

Obamova éra sa skončila, Trump zložil prísahu ako 45. prezident USA

WASHINGTON / Donald Trump v piatok pred washingtonským Kapitolom začal svoju s napätím i obavami očakávanú prezidentskú éru zložením slávnostného sľubu do rúk predsedu Najvyššieho súdu Spojených štátov amerických Johna Robertsa. Pred Trumpov prisahal bývalý guvernér Indiany Mike Pence, ktorého Trump poveril úradom viceprezidenta. Nový prezident zložením sľubu ukončil osemročnú vládu Baracka Obamu, ktorého odkaz z veľkej časti odmieta a ohlasuje jeho demontáž.

Inauguračný program začali príhovory duchovných a krátke prejavy politikov vrátane šéfa demokratickej menšiny v Senáte Chucka Schumera. Trump ako 45. prezident Spojených štátov potom prisahal na dve biblie - historickú bibliu prezidenta Abrahama Lincolna a svoju rodinnú bibliu, ktoré pred viac ako 60 rokmi dostal darom od svojej matky. 

Ceremoniál v rozľahlom a prísne stráženom Kongrese okrem dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu sledovali žijúci americkí exprezidenti, teda Jimmy Carter, George Bush mladší a Bill Clinton. Všetci traja dávali počas minuloročnej volebnej kampane voči kontroverznému Trumpovi verejne najavo svoje výhrady. Nedostavil sa George Bush starší, ktorý v boustonskej nemocnici bojuje so zápalom pľúc. 

Medzi pozvanými hosťami boli poslanci Snemovne reprezentantov i Senátu amerického Kongresu. Približne 65 poslancov Demokratickej strany sa ale na protest inaugurácie nezúčastnilo, čo je mnohými odsudzovaný bojkot, ktorý v moderných dejinách inaugurácii nemá obdobu. 

Zahraničnými hosťami boli podľa dlhoročnej tradície len vedúci diplomatických misií. Žiaden štátnik pozvanie nedostal. 

Hillary Clinton s kamennou tvárou

Prítomná bola aj Hillary Clinton, ktorú Trump v tvrdo a npriateľsky vedenej kampani porazil. Podľa očitých svedkov sledovala ceremoniál väčšinou bezvýrazným pohľadom bez úsmevu. "Musela nasadiť kamennú tvár, ale bolo to iste ťažké," napísala agentúra AP s odkazom na šok, ktorý pre favorizovanú Hillary Clinton a jej stúpencov znamenala nečakaná volebná porážka. 

V okolí Kapitolu sa zhromaždili státisíce ľudí. Na bezpečnosť slávnostného aktu dohliadalo 28 000 policajtov, príslušníkov Národnej gardy a vojakov. Zvláštne bezpečnostné pásmo zahr´ňa osem kilometrov štvorcových v centre metropoly. Povolenie k demonštráciám - protestným i oslavným - dostalo 30 organizácii, ku ktorým sa hlási vyše štvrť milióna ľudí. 

​Trump, ktorý po ceremoniále predniesol inauguračný prejav, podľa svojho zvyku začal piatkový prezidentský deň napísaním odkazu na sociálnu sieť Twitter: "Dnes sa všetko začína! Uvidíme sa na prísahe. Hnutie pokračuje, práca sa začína!" Podľa prezidentových poradcov mal Trump pri tvorbe inauguračného prejavu hlavné slovo a príhovor trénoval vo svojom newyorskom sídle Trump Tower. Inšpiroval sa vraj inauguračným príhovorom niekdajšieho prezidenta Johna Kennedyho. 

Obama sa rozlúčil

Svoje posledné prezidentské odkazy v piatok Američanom na Twitter napísal aj Barack Obama. "Bolo mojou čestnou úlohou slúžiť vám. Urobili ste ma lepším vodcom a lepším človekom. Nezastavím sa, budem tu s vami ako občan, inšpirovaný vašim hlasom pravdy a spravodlivosti, dobrej nálady a lásky," napísal. Ďalšia komunikácia bude podľa bývalého prezidenta pokračovať na novej webovej stránke www.obama.org. 

Piatkový ceremoniál zakončilo požehnanie a žiadosť o božiu pomoc z úst duchovných niekoľkých cirkví. V závere rozochvený spev americkej štátnej hymny v podaní 16-ročnej Jackie Evancho, víťazky súťaže America's Got Talent, na Slovensku známej ako reality šou Česko Slovensko má talent. Už bývalý prezidnet Obama po skončení inaugurácie opustil slávnosť vo vládnom vrtuľníku. 

Trump mal už v piatok na programe niekoľko štátnických aktov. Podľa agentúry AP mal nominovať členov svojho kabinetu, aby o nich mohol hlasovať Senát. Mohol by už tiež vydať niekoľko exekutívnych príkazov, vyplývajúcich z jeho právomocí presadiť niektoré nariadenia bez súhlasu Kongresu. podľa Trumpovho štábu pôjde zatiaľ o nariadenia skôr formálneho charakteru. 

Pozrite si, čo na Trumpa hovoria slovenskí politici: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy