Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Hejciach si pripomenuli pád lietadla, pri ktorom zahynulo 42 vojakov
Zdielať na

V Hejciach si pripomenuli pád lietadla, pri ktorom zahynulo 42 vojakov

HEJCE / Obete najväčšej leteckej tragédie v dejinách samostatnej Slovenskej republiky, ktoré v roku 2006 zahynuli pri havárii vojenského lietadla AN-24 neďaleko maďarskej obce Hejce, si dnes počas pietnej spomienky uctili predstavitelia slovenského aj maďarského rezortu obrany.

Minister obrany SR Peter Gajdoš zdôraznil, že smrť 42 vojakov zanechala trvalú jazvu na „duši" ozbrojených síl a navždy budú touto tragédiou poznačené. „Nikdy, zvýrazňujem nikdy, na našich spolubojovníkov nezabudneme a ich pamiatku si budeme vždy pripomínať, pretože si to zaslúžia," povedal šéf rezortu obrany.

 Minister Gajdoš dnes na vrchu Borsó poďakoval maďarskému ministrovi obrany Istvánovi Simicskóvi, ako aj starostovi obce Istvánovi Lévayovi a miestnym obyvateľom za pomoc pri starostlivosti o pietne miesta tak na samotnom mieste tragédie, ako aj pri pamätníku v obci. „Skutočne si vážim vašu pomoc a považujem to za prejav ľudskosti a úprimného partnerstva medzi našimi krajinami," povedal šéf rezortu obrany.

Prežil iba jeden

Vojenský špeciál AN-24 so 43 ľuďmi na palube havaroval 19. januára 2006 v lesnatom teréne, zhruba 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť. O život vtedy prišlo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Vojaci sa vracali z misie NATO v Kosove (KFOR).

Na pamiatku tragickej udalosti stojí od roku 2007 v obci pamätník. Tvorí ho bronzová socha padajúcej postavy obkolesená do bronzu zaliatymi šesťmetrovými stromami, ktoré sa zlomili pri páde lietadla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy