Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Donald Trump má prvenstvo, je najneobľúbenejším prezidentom
Zdielať na

Donald Trump má prvenstvo, je najneobľúbenejším prezidentom

WASHINGTON / Zvolený americký prezident Donald Trump prekonal už teraz svojho predchodcu v neobľúbenosti u širokej verejnosti. Zatiaľ čo popularita Baracka Obamu klesla na 44 percent až po 18 mesiacoch a Georga Busha mladšieho dokonca až po štyri a pol roku, Trump, ktorého inaugurácia sa koná v piatok, to dosiahol už teraz. Vyplýva to z mnohých prieskumov v Spojených štátoch, napríklad z prieskumu denníka Washington Post a ABC News.

Donald Trump tak prevezme úrad ako najmenej obľúbený prezident v novodobej histórii. Namiesto zjednotenia krajiny po voľbách pokračuje zvolený prezident v jej polarizácii. Zatiaľ čo ostatní prezidenti využili čas pred svojou inauguráciou na upokojenie situácie a zabudli na nepriateľstvo počas volebnej kampane, Trump v období medzivlády pôsobil ako televízna hviezda wrestlingu, napísal The New York Times. 

Okrem iného zaútočil aj na spravodajské služby, hollywoodsku herečku Meryl Streep alebo dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu. Čas na zahojenie rán, ktorý je obvyklý v tejto fáze štvorročného prezidentského obdobia, tentokrát chýba. 

"Vyzerá to, že chce bojovať s každým veterným mlynom, ktorý objaví, namiesto, aby sa sústredil na to, že zaujme najdôležitejšiu pozíciu na Zemi," povedal republikánsky senátor John McCain televízii CNN. "Samozrejme, mnoho Američanov s týmto prístupom podľa prieskumov nie je spokojných, keďže ešte ani neprevzal úrad," dodal. 

Podľa štyroch rôznych prieskumov nestúpa Trumpova popularita nad 44 percent, podľa dvoch z nich podporuje zvoleného prezidenta dokonca len 40 percent opýtaných. Pre porovnanie, Obamova obľuba pri inaugurácii sa pohybovala okolo 68 percent a George Bush mladší bol populárny u 57 percent opýtaných. Oba počas obdobia medzi víťazstvom vo voľbách a nástupom do úradu vyzývali krajinu k zjednoteniu a snažili sa urovnať nesúlady so svojimi protivníkmi. 

Trumpovi poradcovia neoficiálne povedali, že jeho neočakávaný vzostup k moci znamená, že tradičné ukazovatele už nie sú tak dôležité ako predtým. Keby sa prieskumom dalo veriť, nebol by podľa nich Trump teraz prezidentom. Slabé výsledky Trumpa napriek tomu popudili. "Tí istí ľudia, ktorí robili podvodné predvolebné prieskumy, teraz pracujú na prieskumoch o spokojnosti," napísal v utorok na svojom twittrovom účte. "Sú zmanipulovaní tak, ako predtým," dodal. 

Pre Trumpa sú výsledky ohľadne obľúbenosti znepokojivé predovšetkým vo vzťahu k americkému Kongresu. Jeho členovia totiž boli vždy úctivejší k populárnym prezidentom. 

Donald Trump je podľa Newyorčanov rasista a extrémista: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy