Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Horiaca výšková budova v Teheráne sa zrútila
Zdielať na

VIDEO: Horiaca výšková budova v Teheráne sa zrútila

TEHERÁN / Pri zrútení horiacej ikonickej výškovej budovy Plasco v iránskej metropole Teherán zahynulo vo štvrtok najmenej 30 hasičov. Informovala o tom iránska štátna televízia Press TV bez uvedenia zdroja. Informovala o tom iránska štátna televízia. V budove sa nachádzalo veľké nákupné centrum.

Pri požiari, s ktorým bojujú od rána hasiči v Teheráne, sa zrútila výšková budova s ​​nákupným strediskom. Štátna televízia oznámila, že bolo zranených 38 osôb.

"Budova Plasco je veľmi stará, leží na juhu Teheránu a ide o jednu z najstarších budov v meste. Využívaná je hlavne na obchodné účely. Zranených bolo najmenej 38 osôb, boli prevezené do nemocnice a väčšinu z nich prepustili," oznámila televízia, podľa ktorej sú medzi ranenými hlavne hasiči.

Zákazníkov i personál sa podarilo evakuovať, ale hasiči s plameňmi, ktoré je vidieť do veľkej vzdialenosti, stále bojujú. Požiar vypukol o ôsmej hodine miestneho času (5:30 SEČ), keď v budove ešte nebolo veľa ľudí.

Podľa agentúry AP bolo nákupné stredisko Plasco postavené pred 50 rokmi. Bola to jedna z prvých výškových budov v iránskej metropole.

Polícia okolo nej vybudovala zátarasy a podľa iránskej štátnej televízie na hasenie povolali desať hasičských čiat. Z televíznych záberov je zrejmé, že sa sedmnásťposchodová stavba zosunula za pár sekúnd.

V 60. rokoch nechal stredisko postaviť iránsky židovský podnikateľ Habíb Elghánján a pomenoval ju rovnako ako svoju spoločnosť na výrobu plastov. Po islamskej revolúcii v roku 1979 bol Elghánján súdený za špionáž a popravený. Mnoho príslušníkov iránskej židovskej komunity po tomto procese z Iránu utieklo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy