Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kim stavia na najvyššej hore KĽDR súsošie vládnucej dynastie
Zdielať na

Kim stavia na najvyššej hore KĽDR súsošie vládnucej dynastie

PCHJONGJANG / Severokórejský diktátor Kim Čong-un míňa milióny dolárov za výstavbu nového súsošia, ktoré bude znázorňovať trojicu doterajších vodcov KĽDR - teda jeho, jeho otca Kim Čong-ila a dedka Kim Ir-sena. Socha sa má týčiť na vrchole najvyššej severokórejskej hory Pektu. Píše o tom britský denník The Daily Mirror, podľa ktorého ide o dôkaz budovanie kultu osobnosti mladého vodcu.

Podľa denníka The Daily Mirror utratil Kim Čong-un za posledných päť rokov za sochy svojich predkov a ďalších vysokých politických predstaviteľov 140 miliónov dolárov.

Najnovšie súsošie na posvätnej 2750 metrov vysokej hore Pektu má byť poctou "Trom Kimom". Podľa legiend vládnucich komunistov sa na tomto vrchu narodil otec súčasného vodcu a niekdajšia hlava štátu Kim Čong-il. Túto verziu však vyvracajú mnohí historici, podľa ktorých Kim Čong-il prišiel v skutočnosti na svet v Rusku.

Súčasný vládca KĽDR Kim Čong-un na najvyššiu severokórejskú horu Pektu údajne vystúpil v roku 2015. V severokórejských médiách boli vtedy zverejnené fotografie Kima, ako stojí na vrchole hory v dlhom čiernom zimnom kabáte, oblekových nohaviciach a kožených špicatých čiernych topánkach.

Oslava výročia

Severná Kórea sa teraz pripravuje na oslavu výročia, ktoré by mohlo ďalej podporovať kult osobnosti troch Kimov. Na 15. apríla pripadá 105. výročie narodenia zosnulého vodcu Kim Ir-sena a na 16. februára 75. výročie narodenia Kim Čong-ila.

Ako pripomína The Daily Mirror, milióny Severokórejčanov ťažko zháňajú potraviny k základnej obžive. Kim Čong-un ale zamestnáva stovky robotníkov, ktorí budujú sochy vládnucej dynastie. Od nástupu k moci v roku 2011 vraj Kim nariadil stavbu 45 monumentálnych sôch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy