Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ďalší emisný škandál. Z podvádzania obvinili automobilku Fiat Chrysler
Zdielať na

Ďalší emisný škandál. Z podvádzania obvinili automobilku Fiat Chrysler

USA / Na svete je nová aféra - Dieselgate. Americká agentúra na ochranu životného prostredia EPA obvinila najnovšie z porušovania emisných noriem automobilku Fiat Chrysler. Ide tak o druhý koncern, ktorý musí riešiť horúci problém na území spojených štátov. Prvou je Volkswagen, na ktorý prišla EPA na jeseň v roku 2015.

V USA sa objavil ďalší emisný škandál. Ešte ani neskončila aféra firmy Volkswagen a americká agentúra na ochranu životného prostredia EPA obvinila ďalšiu automobilku. Tentokrát má čo vysvetlovať Fiat Chrysler.

Kauza ako Volkswagen

Podľa EPA je prípad firmy Fiat Chrysler rovnaký ako v prípade Volkswagenu. Firma mala používať softvér, ktorý umožňuje počas bežnej prevádzky produkovať vyššie emisie oxidov dusíka - viacej znečisťovať ovzdušie. 

Hneď po zverejnení týchto informácií prudko klesli aj akcie automobilky. Problém sa týka približne 104 tisíc športovo- úžitkových vozidiel a pick-upov predávaných v USA od roku 2014.

Rekordná pokuta

Spoločnosť však obvinenia odmietla a uviedla, že americké zákony neporušuje a je pripravená v plnej miere spolupracovať s novou administratívou na vyriešení celej kauzy.

Informácie prišli v čase, keď ešte nekončí kauza Dieselgate Volkswagenu. Oznámenie EPA prišlo len deň potom, čo Washington potvrdil, že nemecká automobilka sa dohodla na urovnaní kauzy a zaplatí pokutu 4,3 miliardy dolárov. 

Štyridsaťkrát prekročená norma

"Volkswagen celé roky propagoval svoje autá ako vyhovujúce našim zákonom proti znečisťovaniu životného prostredia. V skutočnosti státisíce vozidiel predávaných v USA až 40 krát prekračovali limity povolených noriem oxidov dusíka," uviedla americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynch.

Je to zároveň najvyššia pokuta, ktorú kedy automobilka dostala na území USA. Čo sa týka Fiatu Chrysler, pokiaľ by sa potvrdilo, že spoločnosť porušila emisné normy, hrozila by jej pokuta okolo 44 tisíc dolárov za auto. Pokuta by sa tak mohla vyšplhať na 4,6 miliardy dolárov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy