Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Breivik opäť pred súdom: Štát ho chce zabiť, tvrdí
Zdielať na

Breivik opäť pred súdom: Štát ho chce zabiť, tvrdí

OSLO / V Nórsku v utorok popoludní začne odvolávací proces v prípade údajného neľudského zaobchádzania s väzneným teroristom Andersom Behringom Breivikom.

Minulý rok v apríli súd rozhodol, že Nórsko porušilo niektoré atentátnikove práva pri jeho väznení, predovšetkým ide o jeho držanie na samotke. Súd naopak odmietol, že by prísnou kontrolou bolo porušené Breivikovo právo na súkromný život. Obe strany sa proti verdiktu súdu odvolali. 

Pravicový extrémista Breivik 22. júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko na to postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. V roku 2012 bol za terorizmus odsúdený na 21 rokov väzenia. Ide o najvyšší trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť, možno ho ale opakovane predlžovať de facto až na doživotie.

Odvolací súd z bezpečnostných dôvodov zasadne v telocvični väznice Skien, kde je Breivik väznený. Začiatok je plánovaný na 12:45 a proces má trvať do stredy 18. januára. Kedy bude vynesený rozsudok, zatiaľ nie je jasné. Breivik by mal začať svojou výpoveďou pred súdom v stredu 11. januára a pokračovať vo štvrtok.

Podľa súdnych expertov bude kľúčovou témou procesu otázka, aké prísne bezpečnostné opatrenia môžu byť u tak nebezpečného väzňa ako Breivik uplatňované, aby nešlo o porušovanie ľudských práv. Proces sa bude zaoberať aj podmienkami vo väznici, či nemajú negatívny vplyv na Breivikovo duševné zdravie. Sám terorista tvrdí, že ho štát chce dohnať k samovražde.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy