Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Reportér Rasťo Striško z Istanbulu: O Turecko nemajú turisti záujem
Zdielať na

Reportér Rasťo Striško z Istanbulu: O Turecko nemajú turisti záujem

ISTANBUL / Obyvatelia tureckého Istanbulu sú zvyknutí na veľký počet turistov. V posledných dňoch ich ale od návštevy tohto mesta odrádzajú teroristické útoky. Denno-denne sa s týmto javom teraz stretávajú taxikári, ktorých vyspovedal jojkársky reportér Rastislav Striško.

Pašha robí taxikára v Istanbule už dlhých dvadsať päť rokov. Posledné mesiace je rád, keď mu do taxíka nasadnú cudzinci. Prečo? Je ich stále menej a menej. Podľa neho za to môžu útoky teroristov, ktorí neustále útočia.

Zjednávať cenu s taxikármi v Istanbule je dnes takmer zbytočné. Všetci sú radi, keď im do auta nasadnú vôbec nejakí turisti. "Už dva roky máme kvôli terorizmu v Istanbule problémy," vraví ďalší istanbulský taxikár, Murat Ersahim.

Môže za to vojna v Sýrii

Murat Ersahim je otec štyroch detí. Tridsaťsedemročný taxikár skončil svoju futbalovú kariéru pre úraz na kolene. Takmer tri roky jazdí každý deň dvanásť hodín, aby zarobil 1000 dolárov. Islamistickí fanatici v jeho krajiny prestanú besniť podľa neho až vtedy, keď sa skončí vojna v Sýrii. 

Istanbulskí taxikári sú aj pre policajné a bezpečnostné zložky zdroj dôležitých informácií. Fotografie útočníkov, po ktorých polícia pátra, majú v mobiloch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy