Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bývalý bezdomovec vysúdil milióny od známych, ktorí ho obrali o výhru
Zdielať na

Bývalý bezdomovec vysúdil milióny od známych, ktorí ho obrali o výhru

PRAHA / František Václavek sa dočká miliónov, ktoré ešte ako bezdomovec vyhral v roku 2010 v športke. Dvadsaťpäť miliónov mu bolo vrátených už skôr vďaka rozhodnutiu súdu. Ten uznal vinnými z podvodu Janu Černou a Miroslava Sošku, ktorí muža o výhru pripravili. Obvodný súd pre Prahu 9 teraz neprávoplatne rozhodol, že majú vyplatiť aj zvyšných 4,385 milióna korún.

Výhra 7. júna 2010 mohla byť pre bezdomovca Františka Václavku požehnaním. Lenže nebola. O výhru ho pripravili známi - Jana Černá a Miroslav Soška, ktorí pre seba nechávali Františka príležitostne pracovať. Keď im muž o výhre povedal, ponúkli sa, že mu pomôžu výhru vyzdvihnúť. Nechali si ju však sami. Kúpili si dom za 13 miliónov, autá a na čas nechali dôverčivého a slabomyseľného Františka bývať u seba. Nakoniec ho vyhodili.

O prípad sa po čase začala zaujímať polícia a skončil na súde. Ten najprv v auguste 2013 Černú a Sošku oslobodil. Podľa neho sa okradnutie bezdomovcov nepodarilo preukázať. Odvolací súd však verdikt zrušil a druhýkrát boli obaja odsúdení za podvod. Pražský vrchný súd odsudzujúci verdikt potvrdil a trest im sprísnil na šesť rokov väzenia.

V rozsudku, ktorý sa odsúdenie márne snažil zvrátiť na Najvyššom aj Ústavnom súde, bolo tiež rozhodnuté, že František dostane späť majetok a peniaze zhabané u Černej a Sošku. Celkovo to bolo 25 miliónov korún. So zvyškom nárokov odkázal verdikt Václavku na občianskoprávne konanie.

Černá aj Soška sa na súde márne bránili tým, že "pán Václavek fabuluje, že to bolo preukázané na súde prvého stupňa, keď si vymýšľal iné a iné výhry.

Verdikt, ktorý teraz vyhlásil Obvodný súd pre Prahu 9, je neprávoplatný. Václavkov advokát Vlastislav Kusák ho uvítal. O klientovi povedal, že už nie je bezdomovcom, zaradil sa do spoločnosti, stará sa o priateľku a žije normálnym životom. Prácu si však zatiaľ nenašiel. Advokát si myslí, že si nejakú ešte nájde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy