Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svet privítal rok 2017, ohňostroj v Sydney pripomenul zosnulého Princa
Zdielať na

Svet privítal rok 2017, ohňostroj v Sydney pripomenul zosnulého Princa

Zdroj: Profimedia

SVET / Tradičným obrovským ohňostrojom, ktorý vysielajú televízie po celom svete, sa s rokom 2016 rozlúčili obyvatelia austrálskeho Sydney. Tento rok mali pri opere a na moste Harbour Bridge svetelnú show až dvakrát. Tá večerná bola o poznanie kratšia než pompézny polnočný ohňostroj, ktorý trval takmer štvrť hodiny.

Tvorcovia pyrotechnických show zložili poklonu niekoľkým zosnulým umelcom, ktorí odišli v roku 2016, vrátane Davida Bowieho či Princa. Za zvuku hitov Purple Rain z mosta padali do zálivu kaskády ružovofialového ohnivého dažďa a na nebi vybuchovali fialové delobuchy.

Organizátori uviedli, že na dve svetelné show v najväčšom austrálskom meste spotrebovali sedem ton zábavnej pyrotechniky. Malý ohňostroj ponúkli už o deviatej hodine večer miestneho času. Bol určený predovšetkým deťom, aby i tie mohli privítať Nový rok a nemuseli ponocovať.

V okolí ikonickej budovy opery platili prísne bezpečnostné opatrenia. Polícia reagovala na nedávnu správu o zmarení bombových útokov, ktoré skupina plánovala na rušných miestach Melbourne, ale i na nedávne útoky v Berlíne

V Číne bez osláv

O šestnástnej hodine stredoeurópskeho času privítali Nový rok v Tokiu. Ohňostroju, ktorý v centre japonskej metropoly sledovali tisíce ľudí, predchádzal obrad v známej miestnej svatyni Meidži. Kňazi sa modlili za šťastný rok 2017. 

V Tokiu trvajú oslavy Nového roka sedem dní. Začali už 29. decembra a skončia 4. januára. Tradíciou je takisto rozozvučanie zvonov po celej krajine.

O piatej hodine SEČ oslávili príchod roka 2017 v Pekingu, Hongkongu, Manile a Singapure. Oficiálne oslavy sa v Číne ale konať nebudú. Podľa tradičného čínskeho kalendára začína Nový rok až 28. januára. Rok v znamení opice za mesiac vystrieda rok v znamení kohúta.

Mohutné oslavy pod dohľadom polície sa odohrali vo všetkých veľkých európskych mestách a v Severnej a Južnej Amerike.

Veľkolepý ohňostroj z najvyššej budovy

Ako prví sa príchodu Nového roka 2017 dočkali obyvatelia v Tichomorí - Samoa, Kiribati a Tonga. So starým rokom sa rozlúčili o jedenástej hodine dopoludnia SEČ:

Medzi prvými oslavuje Samoa príchod Nového roka iba krátko. Medzinárodnú dátovú hranicu prešla papierovo iba v roku 2011, aby sa priblížila hlavným obchodným partnerom Austrálii a Novému Zélandu.

Práve Nový Zéland a Fidži sa dočkali Nového roka ako ďalší v poradí, o 12:00 SEČ. V Aucklande odpálili veľkolepý ohňostroj z najvyššej budovy na južnej pologuli - televíznej a vyhliadkovej veže Sky Tower.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy