Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Putin vracia úder prekvapivým spôsobom, diplomatov nevyhostí
Zdielať na

Putin vracia úder prekvapivým spôsobom, diplomatov nevyhostí

MOSKVA / Kto čakal tvrdú reakciu na vyhostenie 35 ruských diplomatov z USA, je zrejme prekvapený. Vladimír Putin návrh svojho ministra zahraničných vecí, Sergeja Lavrova, zamietol. Amerických diplomatov nielenže nevyhostí, ale ich dokonca pozval na novoročnú oslavu do Kremľa.

Na webovej stránke Kremľa Putin doslova uviedol: "Nebudeme robiť americkým diplomatom problémy. Nevyhostíme nikoho." Lavrov navrhoval vyhostenie amerických diplomatov po tom, čo USA posiela domov 35 ruských diplomatov, na opustenie USA dostali len 72 hodín a označili ich za "neželané osoby". Barack Obama vyhlásil, že to je trest za údajné ruské hackerské útoky, ktoré mali mať za cieľ ovplyvniť americké prezidentské voľby. Putin vo vyhlásení dodal: "Je poľutovaniahodné, že Obamova vláda končí svoje funkčné obdobie takýmto spôsobom. Predsa však posielam prezidentovi Obamovi a jeho rodine novoročné pozdravy."

Trump je z Putina nadšený

Novozvolený americký prezident Donald Trump, ktorý sa netají sympatiami k Putinovi a prisľúbil aj lepšie vzťahy s Ruskom, môže teoreticky Obamove rozhodnutie po nástupe do funkcie zvrátiť. Už dnes však vyjadril jednoznačnú podporu Putinovej reakcii na svojom Twitteri: "Vynikajúci ťah zdržať sa (odvety). Vždy som vedel, že je veľmi chytrý".

twitter

Súvisiace články

Najčítanejšie správy