Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Severná Kórea dala stopku Vianociam, oslavujú Kimovu babku
Zdielať na

Severná Kórea dala stopku Vianociam, oslavujú Kimovu babku

PCHJONGJANG / Počet ľudí, ktorí oslavujú Vianoce v Severnej Kórei v diktátorskom režime nie je známy, ľudia to môžu robiť len tajne, pretože im hrozí väzenie alebo mučenie. Vodca Severnej Kórei Kim Čong-un chce z krajiny Vianoce už dlhšiu dobu úplne odstrániť.

Podľa International Business Times režim núti obyvateľov Severnej Kórei, aby 25. decembra neoslavovali narodenia Ježiša, ale narodenie Kim Čong-suk, Kimovej starej mamy, ktorá sa narodila v roku 1919 na Vianoce. Kim Čong-suk, počas svojho života pôsobila, ako povstalkyňa a komunistická aktivistka a preto ľudia zo Severnej Kórei, navštevujú hrobku Kimovej starej mamy, ktorú považujú za "svätú matku revolúcie". 

Tradičné kresťanské zdobenie stromčekov zakázali v päťdesiatych rokoch. V roku 2014 sa Severná Kórea vyhrážala Južnej, potom čo Soul oznámil, že na hraniciach postavia vianočný stromček. Paradoxom je, že v Pchjongjangu v obchodným domoch sú vidieť vianočné stromčeky, no nesmú mať na sebe náboženské symboly.

V Severnej Kórei je približne 500 neoficiálnych kostolov, v ktorých kresťania môžu svoju vieru tajne praktizovať. K svojej viere sa nemôžu priznávať ani humanitárni pracovníci, ktorí do krajiny prichádzajú.

V roku 2015 uväznili množstvo ľudí, napríklad aj kanadského pastora Hyeona Soo Lima za údajnú snahu o protivládny prevrat. "KĽDR zaobchádza s každým veriacim, ale najmä s kresťanmi ako s nepriateľmi," povedal Doug Bandow z think tanku Cato Institute pre International Business Times. Za vyznávanie kresťanstva je podľa New Europe v severokórejských väzeniach asi 70-tisíc ľudí.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy