Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Najväčšia evakuácia v Nemecku od 2. svetovej vojny sa skončila
Zdielať na

Najväčšia evakuácia v Nemecku od 2. svetovej vojny sa skončila

AUGSBURG / V bavorskom Augsburgu v nedeľu večer zneškodnili bombu z druhej svetovej vojny. Išlo o najväčšiu evakuáciu v Nemecku od roku 1945. Špecialisti zneškodnili bombu za štyri hodiny. Pred zneškodnením muselo počas sviatku opustiť svoje domovy 54 000 ľudí.

Bombu našli minulý týždeň pri stavebných prácach v historickom centre mesta, ktoré má 286 000 obyvateľov. Experti odhadli váhu bomby na 3,8 tony, neskôr odhad prehodnotili na 1,8 tony.

Evakuačnou zónou sa v nedeľu pohybovala dodávka s ampliónom, ktorá vyzývala ľudí, aby sa premiestnili do bezpečia. Evakuačné strediská zriadili v školách a v športových zariadeniach.  

Príkaz k evakuácií dostalo 32 000 domácností a obyvatelia mali dobrovoľne opustiť príbytky do 10:00 hodiny. Následne malo evakuačnú zónu skontrolovať 900 policajtov a stovky hasičov.

Sviatočný deň úrady zvolili hlavne preto, že v pracovný deň by bolo nutné evakuovať a preveriť všetky podniky v postihnutej oblasti, vysvetlila radnica mesta.

Doteraz najväčšiu evakuáciu pre leteckú bombu z druhej svetovej vojny zažili v roku 2011 v porýnskom meste Koblenz, kde muselo svoje domovy opustiť 45 000 ľudí. Minulý rok museli preventívne evakuovať 20 000 ľudí v Kolíne nad Rýnom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy