Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Videli ste ho? Polícia ponúka odmenu 100 tisíc €
Zdielať na

Videli ste ho? Polícia ponúka odmenu 100 tisíc €

BERLÍN / Nemecká polícia pátra po Tunisanovi, ktorého podozrieva z pondelkového vražedného útoku na vianočný trh v Berlíne, za informácie vedúce k jeho dolapeniu ponúka 100 tisíc eur. Minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Ralf Jäger povedal, že hľadaný Amis Amri sa zdržiaval predovšetkým v Berlíne a že sa o neho kvôli jeho možným islamistickým väzbám úrady zaujímali, neúspešne sa ho tiež pokúšali vyhostiť.

Nemecké úrady zatiaľ nezistili totožnosť všetkých obetí atentátu. Nikto zo zranených už nie je v priamom ohrození života. Pri nemeckej ambasáde v Prahe boli zapálené sviečky na pamiatku obetí atentátu.

V kabíne kamióna, ktorý v pondelok večer prešiel vianočným trhom v centre Berlína, podľa denníka Allgemeine Zeitung policajti našli dokumenty vzťahujúce sa k Tunisanovi. Polícia oznámila, že hľadaný muž má 24 rokov a je zrejme ozbrojený a nebezpečný.

Viacero identít

Amri používal viacero identít a okrem tuniskej národnosti uvádzal aj egyptskú a libanonskú. Jäger uviedol, že sa pohyboval po celom Nemecku, od februára sa ale zdržiaval predovšetkým v Berlíne. 

Jäger uviedol, že sa o Tunisana zaujímali protiteroristické zložky kvôli nebezpečenstvu, ktoré pre štát predstavoval. Televízia ARD hovorí o napojení na salafistov na západe Nemecka. Práve v západnej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko bol vystavený dokument, ktorý polícia našla v kamióne.

Vyhostenie

Má ísť o doklad, ktorý Tunisanovi umožňoval v Nemecku dočasne sa zdržiavať. Snahy o jeho vyhostenie neboli úspešné, pretože Nemecko nemalo k dispozícii jeho platné doklady a Tunisko spochybňovalo, že je to jeho občan.

Hľadaný Amri podľa tuniského rádia opustil vlasť pred siedmimi rokmi a v Taliansku bol štyri roky zavretý pre podpálenie školy. Amriho otec rozhlasu povedal, že do Nemecka prišiel jeho syn pred rokom.

Prehľadali nemocnice

Stanice RBB oznámila, že policajti prehľadali všetky nemocnice v Berlíne a Brandenbursku, lebo vychádzali z toho, že páchateľ bol pri pondelkovom útoku zranený.

Vianočný trh na námestí Breitscheidplatz, kde sa útok odohral, ​​sa znovu otvorí asi už vo štvrtok. Ostatné trhy sa v Berlíne otvárajú dnes.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy