Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Američania varovali svojich občanov: Necestujte do Európy
Zdielať na

Američania varovali svojich občanov: Necestujte do Európy

WASHINGTON, BERLÍN / Tajné služby už dávnejšie tušili, že také niečo ako bol útok v Berlíne sa môže stať. Americké ministerstvo zahraničných vecí už pred mesiacom varovalo svojich občanov pred zvýšeným rizikom teroristických útokov v Európe. Výslovne uvádzalo, že americkí občania by mali byť opatrní pri návšteve sviatočných podujatí, festivalov a trhov.

Ako americké ministerstvo dodalo - Islamský štát, Al-Káida a podobné organizácie pokračujú v plánovaní útokov v Európe. Nemecko pritom už v strehu bolo.

V priebehu roka tam zaznamenali niekoľko útokov alebo aspoň pokusov o útok.

Útoky v Nemecku

- Už vo februári v Hanoveri 16 ročná Nemka marockého pôvodu dobodala nožom policajta. Našťastie prežil.

- V júli 17 ročný žiadateľ o azyl zaútočil sekerou a nožom vo Wurtzburgu na cestujúcich vo vlaku. Zranil 5 ľudí.

- Pár dní potom prišiel bombový útok na festivale v Ansbachu. Odpálil sa tam neúspešný žiadateľ o azyl zo Sýrie. Nikoho nezabil, ale zranil 15 návštevníkov.

- V októbri sa bezpečnostným zložkám podarilo prekaziť uloženie a odpálenie bomby na berlínskom letisku. V súvislosti s tým zatkli sýrskeho utečenca.

- Zhruba v rovnakom čase neznámy útočník v Hamburgu dobodal na smrť mladíka. Páchateľ je stále neznámy, ale útok sa tiež pripisuje Islamskému štátu.

- Bizarný prípad zaznamenali v druhej polovici novembra v Ludwigshafene. Zadržali tam 12-ročného chlapca, ktorý sa narodil irackým rodičom v Nemecku. Chcel odpáliť podomácky vyrobenú bombu na vianočných trhoch. Prvý pokus mu nevyšiel.

- Ešte v novembri odhalili podozrivého islamistu v nemeckej tajnej službe. Údajne plánoval útok na sídlo organizácie, v ktorej pracoval.

- No a vyvrcholením bol najnovší útok na berlínskych vianočných trhoch. Preto niet divu, že všetci sú teraz v strehu a čakajú, čo sa bude diať ďalej.

Útoky v Nemecku v roku 2016

Útoky v Nemecku v roku 2016

TV JOJ

​Strach zo Silvestra

Najmä vzhľadom na skúsenosti z uplynulého Silvestra, počas ktorého najmä ženy nahlásili množstvo prípadov obťažovania, najmä v nemeckom Kolíne. Aj preto sa tam už teraz dôkladne pripravujú na tohtoročné silvestrovanie.

Chystajú sa však nielen v Kolíne. Rakúska polícia napríklad oznámila, že tento rok rozdá na Silvestra ženám v uliciach Viedne 6 000 tazkvaných "znásilňovacích alarmov". Sú to malé zariadenia, ktoré ženy v prípade potreby môžu aktivovať a začnú vydávať hlasný zvuk, ktorý upúta pozornosť a mal by odplašiť prípadných útočníkov.

Slovensko

Podľa zodpovedných je situácia na Slovensku zatiaľ pokojná. Stále síce platí druhý zo štyroch stupňov teroristického ohrozenia, ale ten u nás platí dlhodobo v súvislosti so slovenským predsedníctvom.

Bezpečnostné zložky ako rizikové vyhodnotili nielen vianočné trhy, ale aj blížiace sa oslavy spojené s koncom roka. "Polícia komunikuje s mestami a obcami a samozrejme budú policajti hliadkovať aj počas silvestrovských osláv v uliciach, kde sa združuje viac ľudí. Už teraz je zvýšená činnosť aj na všetkých uzloch, v centrách, alebo na vianočných trhoch," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Niektoré samosprávy situáciu čiastočne vzali do vlastných rúk. Napríklad v Košiciach pri vstupe na pešiu zónu po útoku v Nemecku osadili 700 kilové kvetináče, ktoré by mali spomaliť prípadného útočníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy