Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šef protiteroristickej jednotky: Trhy v Berlíne sú na nebezpečnom mieste
Zdielať na

Šef protiteroristickej jednotky: Trhy v Berlíne sú na nebezpečnom mieste

BERLÍN / Krvavý útok v Berlíne mnohým okamžite pripomenul inú tragickú udalosť, keď 14. júla tohto roka zaútočil islamský radikál kamiónom vo francúzskom Nice. Dajú sa vôbec uchrániť pred útokmi vianočné trhy alebo podobné akcie, na ktorých sa schádza veľké množstvo ľudí? Odpovedá Štefana Hamran - veliteľ Lynx Commanda, teda slovenskej protiteroristickej jednotky.

Starosta mesta Nice, ktoré si prešlo rovnakým krvavým kúpeľom, ako teraz Berlín bol jeden z prvých, ktorí kondolovali Berlínčanom a na twitteri sám uviedol, že tieto dva teroristické útoky spája rovnaká nenávisť, rovnaká krutosť. 

Umiestnenie trhov

"Na incidente v Berlíne ma zaráža hlavne jedna vec. K miestu, kde boli organizované vianočné trhy, vedie štvorprúdová cesta. Na nej mohlo vozidlo nabrať dostatočne veľkú rýchlosť na prerazenie zábran. Po útokoch v Nice sme sa mohli poučiť. Umiestnenie trhov nepovažujem preto za najšťastnejšie. V Budapešti sú vianočné trhy priamo v úzkych uliciach centra mesta, kde nie je šanca dostať sa veľkým autom. Keď som tam zablúdil autom, ihneď ma policajti poslali preč," upozorňuje Štefan Hamran.

Dalo sa tomuto útoku zabrániť napríklad nasadením špeciálnych jednotiek na ochranu trhov? Podľa Štefana Hamrana by bolo najlepším riešením organizovať na miestach, kde je automaticky zabránení prístup ťažkej technike a kontrolovaný vstup.

V centrách, kľukatých uličkách a v peších zónach. Na miestach, kde vozidlá nevedia nabrať takú vysokú rýchlosť, aby spôsobili také škody na ľudských životoch ako v Berlíne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy