Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Tisíce Poliakov protestujú proti vláde, blokovali parlament
Zdielať na

Tisíce Poliakov protestujú proti vláde, blokovali parlament

VARŠAVA / Tisíce ľudí protestovali v sobotu v Poľsku na výzvu opozície proti konzervatívnej vláde a jej krokom, ktoré podľa opozície ohrozujú demokraciu. Demonštranti najprv v noci z piatka na sobotu zablokovali východy parlamentu, v ktorom sa v tom čase nachádzali okrem premiérky Beaty Szydlo a predsedu vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczyńskeho tiež viac ako dve stovky poslancov.

V sobotu okolo poludnia sa protesty na krátko presunuli pred prezidentský palác vo Varšave. Poľský minister Mariusz Blaszczak obvinil opozičné strany z pokusu o nelegálne prevzatie moci, podľa Szydlo opozícia vyvoláva hádky. 

Hovorca polície poľským médiám povedal, že demonštrácie sú zatiaľ pokojné a že polícia nezaznamenala žiadne incidenty. 

Protest pred budovou Sejmu (dolná parlamentná komora) bol pôvodne zvolaný pre návrh strany Právo a spravodlivosť obmedziť novinárom vstup do parlamentnej budovy. Zablokovať východy z budovy parlamentu sa ale protestujúci rozhodli po tom, čo vládni poslanci podľa nich v rozpore so zákonom schválili štátny rozpočet na budúci rok. V noci dav pred parlamentom skandoval heslá: "Ústava", "Slobodné médiá" alebo "Nevyjdete do Vianoc". K protestu sa pripojili poslanci opozičnej Občianskej platformy, ktorí v budove strávili noc a zostali, kým bol vstup blokovaný. 

Beate Szydlo aj Kaczyńskému sa podarilo budovu opustiť za pomoci polície okolo tretej hodiny ráno. Polícia demonštrantov vyzvala, aby sa rozišli, a pohrozila im použitím sily. Ráno bolo pred parlamentom už len pár mladých ľudí. 

Skandovali aj pred prezidentským palácom

V sobotu okolo poludnia sa protesty presunuli pred prezidentský palác. Demonštranti žiadali, aby prezident Andrzej Duda zasiahol proti, podľa nich, nedemokratickým krokom strany Právo a spravodlivosť. Podľa poľskej televíznej stanice TVN 24 polícia vyslala pre zaistenie bezpečnosti pred sídlo hlavy štátu posily v počte 500 mužov. Denník Gazeta Wyborcza uviedol, že podľa neoficiálnych zdrojov policajti dostali za úlohu strážiť kancelárie strany Právo a spravodlivosť. 

SITA

​Dav skandoval heslá ako "Vláda je nepriateľom demokracie!", "Sloboda, rovnosť, demokracia" alebo "Prestaň mlčať, prezident! Hanba v poľskom parlamente!". Potom sa demonštranti odobrali opäť pred budovu Sejmu. 

Medzi demonštrantmi sú stúpenci rôznych opozičných zoskupení vrátane parlamentných strán Občianska platforma, Moderné alebo neparlamentné hnutie Výbor pre obranu demokraciu. 

Zodpovednosť za občanov

Premiérka Szydlo v reakcii na sobotňajšie protesty uviedla, že niektorí politici zabúdajú na to, že nesú zodpovednosť za poľských občanov a snažia sa len vyvolávať hádky. "Podstatou politiky je služba. Niektorí politici zabúdajú na to, že musia rešpektovať ostatných, musia byť zodpovední voči Poľsku a za poľských občanov," citoval premiérku denník Gazeta Wyborcza. "Zameriavajú sa na neustále podnecovanie hádok a nie na to, čo je ich úlohou: služba inému," dodala premiérka a podpredsedníčka strany Právo a spravodlivosť. 

Poslanecký klub najväčšej opozičnej strany nesúhlasí s tým, že o rozpočte sa hlasovalo mimo rokovacej miestnosti. O presune do inej miestnosti rozhodol v piatok maršál Sejmu Marek Kuchciński, pretože asi tri desiatky poslancov opozície v piatok blokovali zasadaciu miestnosť. Predstavitelia Občianskej platformy a Moderných už požiadali o zvolanie novej schôdze parlamentu na 20. decembra a chcú nové hlasovanie o rozpočte. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy