Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Paríži obvinili muža, ktorý napomáhal pri plánovaní útokov
Zdielať na

V Paríži obvinili muža, ktorý napomáhal pri plánovaní útokov

Zdroj: SITA/ilustračné

PARÍŽ / Muž spájaný s nedávno zmareným útokom v parížskom regióne bol vo francúzskej metropole obvinený a bola naňho uvalená vyšetrovacia väzba. S odvolaním sa na justičné zdroje o tom informovala agentúra AFP.

Proti 31-ročnému mužovi bolo začaté vyšetrovanie pre "zločinné spolčenie sa s teroristami" a pre "prechovávanie, dopravu, predaj alebo dodávanie zbraní" v súvislosti so zamýšľanou teroristickou akciou, upresnili zdroje. 

Podľa nemenovaného činiteľa oboznámeného s vyšetrovaním prípadu muža zatkli už v utorok príslušníci protiteroristických služieb. Je "podozrivý, že dodal zbrane" bunke, ktorá sa chystala spáchať 1. decembra v oblasti Paríža atentát. 

Zadržali piatich mužov

Francúzske úrady v novembri oznámili, že zmarili nový pripravovaný útok. Zadržali a následne uväznili päť mužov - štyroch Francúzov vo veku 35 až 37 rokov a 46-ročného Maročana. Táto pätica, ktorú polícia pozatýkala v Marseillen a v Štrasburgu, sľúbila podľa parížskeho prokurátora Françoisa Molinsa vernosť radikálnemu hnutiu Islamský štát a mala k dispozícii inštrukcie poskytnuté z oblasti Sýrie a Iraku. Objavili u nich aj štyri zbrane. 

Skupina hľadala na internete desiatku potenciálnych cieľov. Bolo medzi nimi aj sídlo súdnej polície v Paríži, vianočné trhy na Champs-Élysées, zábavný park Disneyland Paris v parížskom regióne, terasy kaviarní na severovýchode metropole, jedna stanica metra a niekoľko cirkevných objektov. 

Obete džihádistov

Pri sérií atentátov od začiatku minulého roka na rôznych miestach Francúzska džihádisti zabili stovky ľudí. Najviac obetí, 130, si vyžiadali útoky skupiny islamistov vlani v novembri na niekoľkých miestach Paríža. odvtedy platí v krajine výnimočný stav. V uliciach miest hliadkujú ozbrojení policajti i vojaci. 

Premiér Bernard Cezeneuve v sobotu oznámil, že francúzska vláda chce navrhnúť ďalšie predĺženie výnimočného stavu až do júla 2017. Tento krok si vyžaduje opäť súhlas parlamentu. Poslanci majú návrh prerokovávať v utorok, senátori vo štvrtok. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy