Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sýrski povstalci stratili kľúčovú štvrť na severovýchode Halabu
Zdielať na

Sýrski povstalci stratili kľúčovú štvrť na severovýchode Halabu

DAMASK / Sýrska armáda dobyla kľúčovú štvrť Sachúr na severovýchode mesta Halab, ktorá bola doteraz pod kontrolou povstalcov. Oznámila to dnes exilová opozičná organizácia SOHR, podľa ktorej ide o najväčšiu stratu opozície v Halabe od roku 2012. Vládnym vojakom sa tak podarilo rozdeliť tamojšie územia rebelov na dve časti.

Organizácia SOHR potvrdila predošlú správu armády vernej režimu prezidenta Assada o dobytie Sachúru, ktorú odvysielala sýrska televízia. Povstalci informáciu o najnovšom postupe vládnych jednotiek v Halabe zatiaľ nekomentovali.

Halab bol rozdelený v roku 2012. Jeho východ ovládali povstalci a západnú časť armáda. Tento mesiac vládne jednotky začali mohutnú ofenzívu a postupujú stále hlbšie do povstaleckého územia.

"Rebeli stratili kontrolu nad všetkými štvrťami na severovýchode Halabu. Jedná sa o najväčšiu porážku pre opozíciu v Halabe od roku 2012," povedal agentúre Reuters predstaviteľ SOHR Rami Abdulrahman. "Opozícia počas mohutného postupu vládnych jednotiek stratila viac ako tretinu oblastí, ktoré v Halabe ovládala," dodal.

Bez potravín a liekov

Podľa SOHR sýrski povstalci prišli za posledných niekoľko dní na severovýchode Halabu o desať štvrtí. Okrem Sachúru stratili aj štvrte Hajdaríja a Šajch Chudr. Už v sobotu vládne oddiely oznámili, že ovládli štvrť Masakin Hanan, a v nedeľu armáda informovala, že jej jednotky postúpili do susednej lokality Džabal Badr.

Podľa odhadov je vo východnej časti Halabu viac ako 250 000 ľudí, ktorí nemajú prístup k zdroju potravín ani liekom. Tisíce obyvateľov východného Halabu utiekli v uplynulých dňoch pred bojmi do štvrtí ovládaných sýrskymi vládnymi silami či Kurdmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy