Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Trump tvrdí, že milióny ľudí hlasovali nelegálne za Hillary Clinton
Zdielať na
Politika

Trump tvrdí, že milióny ľudí hlasovali nelegálne za Hillary Clinton

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Novozvolený americký prezident Donald Trump v nedeľu vyhlásil, že "milióny ľudí" hlasovali v prezidentských voľbách v USA v rozpore so zákonom a že by dosiahol ešte výraznejšie víťazstvo, ak by sa tak nestalo.

Trump reagoval na žiadosť o prepočítavanie hlasov v štáte Wisconsin, kde vo voľbách 8. novembra zvíťazil, avšak tamojšie výsledky napadla kandidátka Strany zelených Jill Stein.

Volebný štáb Trumpovej hlavnej súperky, demokratky Hillary Clinton podporil Steinovej iniciatívu, aj keď celkové výsledky volieb by sa zmenili len v prípade zmeny výsledkov vo viacerých ďalších štátoch.

"Okrem drvivého víťazstva v Zbore voliteľov som zvíťazil v počte hlasov voličov, ak odrátate milióny ľudí, ktorí hlasovali nelegálne," uviedol Trump na Twitteri. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/802866941820071937

Svoje najnovšie tvrdenia nepodporil žiadnymi dôkazmi. Clinton dostala o vyše dva milióny hlasov viac než Trump, ten však získal za jednotlivé štáty jasne vyšší počet voliteľov, ktorých zbor oficiálne zvolí budúceho prezidenta v decembri.

Trump kritizoval snahu Stein o prepočítanie hlasov ako zúfalý čin zameraný na získanie peňazí pre Stranu zelených a Hillary Clinton obvinil, že neplní sľub akceptovania volebných výsledkov. "Minie sa toľko času a peňazí - rovnaký výsledok! Smutné," napísal Trump.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy