Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Predpoveď na najbližšie dni: Sneh a zima
Zdielať na

Predpoveď na najbližšie dni: Sneh a zima

SLOVENSKO / Na naše územie už v nedeľu počas dňa začal prúdiť studený vzduch za studeným frontom, ktorý prechádzal cez nás ďalej na juhovýchod. Jeho účinky sa naplno prejavili neskoro večer a v noci, keď sa na našom území objavili snehové prehánky.

"Studený arktický vzduch na našom území cítiť už v pondelok ráno. Na mnohých miestach mrzne a na severozápade a severe sa pri snehových prehánkach vytvorila už aj skromná súvislá snehová pokrývka," informuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Pondelok bude polooblačný, na severe a východe oblačný až zamračený a najmä tu snehové prehánky alebo aj trvalejšie sneženie. Denná teplota od 0 do 5, na severe a východe miestami od -4 do 0°C. Vietor od severu do severozápadu do 25, v nárazoch okolo 50 km/h. Pri snežení a vetre sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje. Na cestách preto opatrne!

Je zaujímavé, že práve dni po Kataríne sú tie, keď sa sneh objavuje v nižších polohách po prvý raz. A nasledujúce dni týždňa prinesú sneh aj do nižších polôh. Toto sa môže opakovať aj tento rok. Aj ďalšie dni sa budú odohrávať v studenom arktickom vzduchu spolu so snehovými zrážkami. "Denná teplota od 0 do 4, na severe od -4 do 0°C. Stále vietor od severu-severozápadu, v nárazoch okolo 65 km/h bude umocňovať pocit chladu. Vietor by mal zoslabiť v stredu," pokračuje meteorologička.

Počítajte s nízkými nočnými teplotami. V utorok od -3 do -8, na severe, v dolinách a kotlinách pri snehovej pokrývke až do -14 °C. V stredu bude nočná teplota veľmi podobná.

Situácia sa jemne zmení vo štvrtok, keď sa k nám prechodne dostane teplejší vzduch od západu. Ten v noci na štvrtok prinesie prechodne sneženie aj do nížin Slovenska, ale veľmi rýchlo sa sneh bude meniť na dážď, ktorý sa prejaví na našom území až do výšky asi 1 000 m na západe, na východe to bude približne 700 m. "Jemne sa oteplí, na 0 až 6 °C a môže sa vytvoriť aj výraznejšia snehová pokrývka. Ráno a dopoludnia pozor na možnú tvorbu poľadovice. Samozrejme, predpoveď budeme ešte upresňovať, aby sme vám poskytli tie najlepšie informácie o počasí," dodáva Jarošová.

Nuž, studený vzduch od severu sa nám postará o zimnú idylku v prírode. Čapica, šál a aj rukavice sa stanú dôležitými súčasťami nášho boja proti severáku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy