Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prvý Trumpov krok: Stiahnutie USA z Transpacifického partnerstva
Zdielať na

Prvý Trumpov krok: Stiahnutie USA z Transpacifického partnerstva

WASHINGTON / Budúci americký prezident Donald Trump chce prvý deň vo funkcii oznámiť, že Spojené štáty odstupujú od Transpacifickej obchodnej dohody TPP, ktorá je súčasťou politického odkazu dosluhujúcej hlavy štátu Baracka Obamu.

Trump vo videoodkaze zverejnenom na YouTube uviedol, že namiesto zmluvy TPP, ktorú považuje za nevýhodnú pre americkú ekonomiku, chce dojednať spravodlivé bilaterálne dohody.

"Požiadal som svoj tím pre prevzatie moci, aby pripravil zoznam akcií, ku ktorým môžeme prikročiť prvý deň," povedal Trump, ktorý sa vlády ujme 20. januára 2017. "Chystám sa vydať oznámenie o úmysle odstúpiť od transpacifickej obchodnej dohody," dodal s tým, že TPP nahradia podľa neho spravodlivé bilaterálne dohody, ktoré navrátia prácu a pracovné miesta späť do Ameriky.

Dohodu TPP tento rok vo februári podpísalo 12 krajín - okrem Spojených štátov tiež Japonsko, Brunej, Malajzia, Vietnam, Singapur, Austrália, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Čile a Peru. Dohoda pokrýva asi 40 percent svetovej ekonomiky, ale prechádza ešte dvojročným ratifikačným obdobím. Aby začala fungovať, musí ju schváliť najmenej šesť štátov, ktoré budú predstavovať 85 percent hrubého domáceho produktu (HDP) dvanástich signatárskych štátov.

Ako prvý na Trumpovo oznámenie reagoval japonský premiér Šinzó Abe, ktorý je teraz v Argentíne. Podľa neho by TPP bez USA chýbal zmysel. Povedal tiež, že počas sobotňajšieho stretnutia v Lime so zástupcami ostatných signatárskych krajín TPP, neviedol so svojimi náprotivkami žiadne diskusie o tom, ako dohodu uviesť do praxe aj bez účasti Washingtonu.

Key je kritickejší

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull povedal, že ostatných 11 štátov ratifikáciu zmluvy podporuje a chce, aby dohoda fungovala. "Pán Trump a jeho nový Kongres musia urobiť vlastné rozhodnutie v záujme Ameriky," povedal. Malajzijský premiér Najib Razak si myslí, že "Donald Trump ako demokraticky zvolený budúci prezident USA má právo prijímať politické rozhodnutia, ktoré bude považovať za správne".

Predseda vlády Nového Zélandu John Key sa vyjadril kritickejšie. "Spojené štáty nie sú ostrov a nemôžu si hovoriť, že nebudú obchodovať so zvyškom sveta. V určitom bode to budú musieť vziať do úvahy," povedal.

Regionálna obchodná dohoda

Ekonóm Harumi Taguči sa podľa spravodajského serveru BBC domnieva, že "zrútenie TPP vytvorí v Ázii vákuum a že sa začína hovoriť o tom, že sa ho chystá vyplniť Čína".

Podľa analytikov bude Čína presadzovať regionálnu obchodnú dohodu s názvom Regionálne všeobecné ekonomické partnerstvá (RCEP), ktorá nemá zahŕňať americký kontinent. Táto dohoda ale podľa znalcov neprinesie ázijským krajinám výhody porovnateľné s TPP, pretože mnohé z nich už majú prednostný prístup na čínske trhy v rámci dohody medzi Čínou a štátmi zo Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) z roku 2010.

Hoci sa niektoré médiá v súvislosti s Trumpovymi slovami o TPP zmienili o prezidentskom nariadení, Trump o ňom v skutočnosti nehovoril a použil termín akcie. Kým nariadenie má právnu záväznosť, akcia je podľa experta na americkú politiku Toma Murseho skôr neformálnym návrhom alebo postupom, navyše väčšinou bez právnej záväznosti.

Trump vo videoodkaze ubezpečil občanov Spojených štátov, že práca na prevzatie moci pokračuje bez komplikácií a že popri odstúpení od TPP chystá mnoho ďalších opatrení, ktoré majú prispieť k blahobytu v krajine. "Moja agenda bude založená na jednoduchom princípe - Amerika na prvom mieste," vysvetlil Trump.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy