Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Japonsko zasiaho silné zemetrasenie, platí varovanie pred tsunami
Zdielať na

Japonsko zasiaho silné zemetrasenie, platí varovanie pred tsunami

Zdroj: SITA

HONŠÚ / Severovýchod hlavného japonského ostrova Honšú zasiahlo silné zemetrasenie o sile 7,3 stupňa Richterovej stupnice. Oznámila to americká geologická služba USGS.V oblasti na pobreží platí podľa agentúry AP varovanie pred prívalovou vlnou tsunami.

Epicentrum bolo v mori asi 67 kilomterov od mesta Iwaki vo Fukušimskej prefefktúre, otrasy vychádzali z hĺbky desiatich kilometrov. 

V oblasti na pobreží platí varovanie pred prívalovou vlnou tsunami, ktorá by moha podľa japonskej televízie NHK dosiahnuť trojmetrovej výšky. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete či škody. Japonská vláda už zriadila krízový štáb.

Podľa NHK už do prístavz Onahama pri Iwaku dorazila prvá tsunami, vlna bola vysoká 60 centimetrov. 

Úrady na tichomorskom pobreží vyzvali obyvateľov, aby sa okamžite premiestnili do vyššie položených oblastí. Otrasy boli cítiť podľa agentúr Reuters aj v Tokiu, ktoré leží južne od Fukušimskej prefektúry.

V marci 2011 postihlo severovýchodné pobrežie Japonska zemetrasenie o sile deviatich stupňov, ktoré vyvolallo masívnu vlnu tsunami. Zahynulo približne 18 500 ľudí. Otrasy a morské vlny vážne poškodili jadrovú elektráreň Fukušima. 

https://twitter.com/ABC/status/800809320048918529

Súvisiace články

Najčítanejšie správy