Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vlastný jazyk ju mohol zadusiť, dnes sa konečne smeje
Zdielať na

Vlastný jazyk ju mohol zadusiť, dnes sa konečne smeje

Zdroj: Facebook

USA / Dievčatko Paisley sa narodilo so vzácnou genetickou poruchou, ktorá postihuje jedno dieťa z približne 14.000 - má jazyk rozmerov dospelého človeka. Drobnému bábätku vypĺňal nielen komplet ústnu dutinu, ale poriadny kus mu z úst aj trčal. Prvá redukčná operácia nepomohla.

Paisley Morrison-Johnsonová z Južnej Dakoty má 16 mesiacov, no väčšinu života zatiaľ nemala veľmi príjemnú. Keď sa narodila, bolo jasné, že niečo nie je v poriadku. Maličkému bábätku trčal z úst obrovský jazyk. Diagnóza znela - Beckwith Wiedemannov syndróm. Ten môže postihnúť ktorúkoľvek časť tela, no v 90 percentách prípadov je to práve jazyk. Lekári sa obávali, že ju jej vlastný jazyk zadusí, prvé dni života jej pomáhali kyslíkovou ventiláciou, no už po týždni to zvládla sama. Všetky problémy to ale nevyriešilo.

Facebook

Prvá operácia nepomohla

Jazyk je pre prehĺtaní tekutín nevyhnutný, Paisley teda nemohla prijímať mlieko normálnou cestou, dostávalo ho priamo cez otvor do žalúdka. Keď mala 6 mesiacov, podstúpila prvú operáciu, z jazyka jej kus odobrali. No už onedlho bolo jasné, že opäť dorastá. Pred pol rokom preto podstúpila ďalšiu operáciu. To jej už odobrali neuveriteľných 16 centimetrov jazyka. Čakali pár mesiacov, aby bolo jasné, že druhý pokus sa vydaril. A dočkali sa.

Facebook

Facebook

​Už sa môže smiať

Prvý úsmev dieťatka je vždy veľký zážitok. No pre rodičov Paisley to bol priam zázrak. Jazyk po druhej operácii nenarástol a tak sú dnes fotografie, ktoré zverejnil denník Dailymail, už len jedinou spomienkou na ojedinelý genetický stav. Dievčatko začína vydávať aj prvé zvuky, ktoré sa neskôr, vďaka úspešnej operácii, budú môcť zmeniť na slová. Ľudia už na ňu nebudú zízať, ako to bolo doteraz, ani sa jej vysmievať či urážať, čo jej rodičia zažili, keď dali fotky dcérky na Facebook. Lekári sú optimistickí, Paisley sa zotavila a darí sa jej dobre.

Facebook

Facebook

Súvisiace články

Najčítanejšie správy