Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hrdina akčných filmov Seagal dostal od Putina ruské občianstvo
Zdielať na

Hrdina akčných filmov Seagal dostal od Putina ruské občianstvo

Zdroj: SITA

MOSKVA / Hrdina akčných filmov 90. rokov Steven Seagal sa stal taktiež Rusom. Ruské občianstvo mu svojím výnosom udelil prezident Vladimir Putin, ktorý patrí k fanúšikom amerického herca.

Šesťdesiatštyriročný Seagal v posledných rokoch navštevuje Rusko často. Mnohokrát sa taktiež objavil po boku Vladimira Putina a jeho politiku taktiež verejne obhajoval. Putinov hovorca Dmitrij Peskov novinárom povedal, že herec už niekoľkokrát spomenul, že by sa ruskému občianstvu nebránil. Netajil sa nikdy ani svojím vrúcnym vzťahom k Rusku. 

V Rusku sa mu páči

Seagal v septembri tohto roka počas návštevy Južno-Sachalinska, kde bol hosťom medzinárodného filmového festivalu, pred novinármi vyhlásil, že sa mu v Rusku veľmi páči. Na Sachaline videl veľký potenciál pre podnikanie. Vyhlásil tiež, že by nenamietal, keby mu bolo udelené ruské občianstvo, "aby mohol niekoľko mesiacov v roku tráviť so svojimi priateľmi v Rusku, s ľuďmi, ktorí ho tu majú radi." Rodák z Michiganu sa taktiež hlási ku svojim ruským predkom. 

Je z neho aj Srb

Seagal už začiatkom tohto roka získal i srbské občianstvo. Stalo sa tak po tom, čo koncom minulého roka dvakrát navštívil Belehrad, kde ho prijal prezident Tomislav Nikolić a premiér Aleksandar Vučić. Herec pri tejto príležitosti prisľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby propagoval Srbsko vo svete. Taktiež zmiernil zámer zriadiť v srbskej metropole školu japonského bojového umenia aikido.

Putin už v minulosti udelil ruské občianstvo slávnemu cudzincovi. Vlani dostal ruský pas americký majster v zmiešaných bojových umeniach Jeff Monson či americký boxer Roy Jones. Ruský pas vlastní i francúzsky herec Gérard Depardieu. Vo svojej vlasti sa ocitol pod paľbou kritiky po tom, ako sa kvôli daniam presťahoval do Belgicka a oznámil, že sa vzdá i francúzskeho občianstva. 

Putin tohto roku v januári v Soči cvične zápasil s ruskými reprezentantmi v judo a vzápätí ich trénerovi, talianskemu rodákovi, udelil ruské občianstvo a dal mu ruský pas. Ezio Gamba doviedol ruskú reprezentáciu k trom zlatým medailám na olympiáde v Londýne. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy