Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bývalá priateľka sa odsťahovala do Rakúska, tam súd vymeral alimenty
Zdielať na

Bývalá priateľka sa odsťahovala do Rakúska, tam súd vymeral alimenty

BRATISLAVA/VIEDEŇ / Aj zahraničný súd môže určiť výšku alimentov. Presne to sa stalo mužovi zo severného Slovenska. Výživné vymeral súd v Rakúsku, kam sa jeho bývalá partnerka aj s ich dieťaťom odsťahovala.

Braňova bývalá partnerka po rozchode odišla zo synom do Rakúska. Otcovi vtedy slovenský súd určil platiť výživné vo výške 120 eur. Podľa Braňa platil pocitvo pravidelne každý mesiac. Teraz ale dostal obálku s rozhodnutím rakúskeho súdu o zvýšení alimentov.

"Malého som už nevidel 4,5 roka a teraz ona žiada odo mňa výživné 450 eur," hovorí Branislav. "Výška výživného sa bude odvíjať od platných zákonov krajiny, v ktorej sa matka s dieťaťom nachádza," vysvetľuje riaditeľka CIPC Andrea Cisárová.

Nástup do školy

Matka dieťaťa poskytla písomné stanovisko, v ktorom tvrdí, že o nové určenie výživného požiadala, nakoľko syn nastúpil do školy. "Je to vec, ktorá s vlečie už od augusta 2015. Rozsudok bol vydaný tento mesiac. Nie je to nič neuvážené. Otec môjho syna bol informovaný, mal dosť času na to, aby sme sa dohodli. Z mojej strany pokusy boli, odozva žiadna," píše sa v stanovisku.

"Nikto ma nevypočul, nikto neprešetroval môj príjem, moju situáciu, kde pracujem, moje výdavky," hovorí Branislav. "Určite je vhodné zistiť, či je možné podať opravný prostriedok, odvolať sa a apelovať na príjem, pretože každý súd, aj rakúsky musí pozerať na to, aký príjem má rodič," uvádza Cisárová.

Pracuje len polroka

Rakúske úrady postupovali podľa ich zákonov, ktoré presne podľa veku určujú výpočet výživného. Braňo má prácu vo Švédsku, za ktorú berie slušný plat. To teda spôsobilo aj navýšenie sumy. Má to ale háčik. Braňo pracuje iba 6 mesiacov v roku.

"Druhý polrok nepracujem, som doma a som nezamestnaný," vysvetľuje Branislav. "Je veľmi dôležité si uvedomiť, že v prípade, že sa matka odsťahuje zo Slovenska, tak po roku právomoc a príslušnosť patrí tomu súdu, v ktorej krajine sa nachádza," dodáva Cisárová.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy