Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: České osobnosti sa postavili proti Zemanovi
Zdielať na

VIDEO: České osobnosti sa postavili proti Zemanovi

Zdroj: YouTube

PRAHA / Proti českému prezidentovi Milošovi Zemanovi sa zdvihla vlna kritiky. Servítku pred ústa si nedávali herci, bývalí disidenti, ale aj aktéri Novembra 1989. Akciu rozbehol známy herec a moderátor Jan Kraus, ktorý si vyššie spomínaných pozval do svojej relácie.

Všetko to odštartoval spor o udelenie štátneho vyznamenania pre Jiřího Bradyho, ktorý prešiel koncentračnými tábormi Terezín a Auschwitz-Birkenau, žije od roku 1949 v Kanade a okrem iného je aj strýkom ministra kultúry Daniela Hermana. Český prezident podmieňoval Bradyho vyznamenanie tým, že sa Herman nestretne s dalajlámom. No nestalo sa tak. Brady vyznamenanie odmieta. 

Reláciu Show Jana Krausa, ktorá už bola pripravená a jej úvod nájdete aj na internete, odmietla v stredu česká TV Prima odvysielať. Televízia sa podľa Krausa zľakla licenčnej rady, ktorá by relácii mohla vyčítať nevyváženosť, keďže v nej chýbali názory podporujúce Zemana.

Obavy o demokraciu

Vo videu českému prezidentovi poslali odkaz známe české osobnosti. "Mám určité obavy o demokratický vývoj v našej krajine," povedal hneď na úvod aj samotný moderátor. Priznal, že hostí do relácie on a jeho tím zháňali na poslednú chvíľu, no napokon ich nebolo málo. 

Ako prvý prehovoril bývalý chartista a neskorší minister vnútra Jan Ruml, ktorý vyzval poslancov a  senátorov, aby odhlasovali, že prezident zo závažných dôvodov nie je schopný vykonávať svoju funkciu. Kým by o schopnosti Zemana rozhodoval Ústavný súd, krajina by mala od neho podľa Rumla chvíľu pokoj. Nasledoval búrlivý potlesk. 

"Náš pán prezident Zeman sa chová ako gubernátor, ktorý slúži mocnosti, v ktorej ľudské práva a ľudská dôstojnosť nič neznamenajú. Pán Brady sa stal bábkou v tejto jeho hre," povedala herečka a niekdajšia chartistka Táňa Fischerová.

"Bolo kedysi také heslo – Republiku si rozvracať nedáme. Tak, prosím pekne, našu zem si ukradnúť nedáme. Ani tým monštrom na Hrade, ani tým pánom zo Slovenska,povedala herečka a signatárka charty Bára Štěpánová.

Návrat komunizmu, fašizmu

Niektorí prirovnali udalosti aj ku komunizmu a fašizmu. Petr Gazdík: "Ja by som chcel ako ústavný činiteľ popriať našej zemi, aby sme už nikdy nezažili, že sa tu medaily alebo akékoľvek politické činy udeľujú podľa toho, aké politické názory alebo činy predvádzajú naši príbuzní. To už sme tu mali za komunizmu a fašizmu a už to stačilo."

Program sa mal vysielať v stredu večer v pravidelnom čase na TV Prima. Talkshow Jana Krausa odvysielala ale televízia až na druhý deň. V titulkoch uvádzala, že neodvysielanie bolo spôsobené neskorým dodaním programu. Echo24 upozornilo, že z relácie bola vystrihnutá kritika Andreja Babiša.

Česká republika si práve dnes rozsiahlym oficiálnym programom za účasti najvyšších štátnych predstaviteľov pripomína 28. október, deň vzniku samostatného československého štátu. Tohtoročné oslavy však kvôli neudeleniu vyznamenania Jiřímu Bradymu poznamenali emócie ešte skôr, než sa začali. Tradičný večerný ceremoniál na Pražskom hrade sa tak bude konať bez prítomnosti množstva politikov a ďalších osobností. Neprítomní sa namiesto toho zídu na Staromestskom námestí v Prahe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy