Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vladimir Putin odmieta zodpovednosť za kyberútoky, s USA chce spoluprácu
Zdielať na

Vladimir Putin odmieta zodpovednosť za kyberútoky, s USA chce spoluprácu

Zdroj: Shutterstock

PANADŽÍ / Rusko nestojí za hackerskými útokmi na web stránky americkej Demokratickej strany a ani nemá záujem ovplyvňovať nadchádzajúce voľby v Spojených štátoch. Na okraj končiaceho samitu krajín BRICS, teda Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky, to vyhlásil v Indii ruský prezident Vladimír Putin.

Televízia NBC News s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa amerických tajných služieb uviedla, že Ústredná spravodajská služba (CIA) na žiadosť prezidenta Baracka Obamu pripravuje možnosť odvetného kybernetického útoku proti Rusku. Putin v komentári povedal, že Moskva o žiadnu konfrontáciu s Washingtonom nestojí a že príprava odvetného úderu znamená, že USA prvýkrát na vysokej úrovni priznalo, že sa kybernetickými útokmi sami zaoberajú. 

Putin dúfa, že po novembrových prezidentských voľbách v Spojených štátoch sa vzťahy oboch veľmocí zlepšia. Osobne je pripravený rokovať s akoukoľvek novou hlavou štátu, ktorá bude mať záujem o spoluprácu s Ruskom. Zmienené obvinenia Ruska z hackerských útokov považuje za predvolebnú rétoriku Bieleho domu a snahu Obamovej administratívy odviesť pozornosť od vlastných problémov. 

​Hackeri v apríli napadli servery Demokratickej strany, v júli tesne pred nominačným zjazdom strany potom server WikiLeaks zverejnil 20 000 ukradnutých e-mailov demokratických predákov. Časť publikovaných dokumentov naznačovala, že vedenie demokratov v primárkach preferovalo súčasnú oficiálnu kandidátku Hillary Clinton pred jej súperom Berniem Sandersom. Prezradenie vyvolalo v strane škandál. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy