Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dalajláma na Slovensku. Stretol sa s Andrejom Kiskom a pár politikmi
Zdielať na

Dalajláma na Slovensku. Stretol sa s Andrejom Kiskom a pár politikmi

BRATISLAVA / Tibetský duchovný vodca dalajláma, ktorý v sobotu prišiel na Slovensko, sa v nedeľu stretol s prezidentom Andrejom Kiskom a s niekoľkými ďalšími politikmi. V poradí tretiu návštevu dalajlámu u nás kritizovalo čínske veľvyslanectvo na Slovensku.

Slovenskí politici sa s dalajlámom zišli súkromne, nie v rámci svojho oficiálneho programu. 

"Budhizmus je pre mňa filozofia o tom, ako by sme mali žiť. Zmyslom života je pomoc druhým, obetovanie sa pre druhých. Ten, kto dbá o vlastné šťastie, býva často nešťastný a najšťastnejší sú tí, ktorí dbajú o šťastie druhých," povedal Andrej Kiska počas stretnutia sa s dalajlámom v reštaurácii televíznej veže Kamzík na malokarpatskom okraji Bratislavy. 

Stretnutie s politikmi

Ráno sa s dalajlámom v jednom z hotelov v hlavnom meste spoločne zišli traja poslanci parlamentu vrátane podpredsedníčky parlamentu za opozičnú stranu Sloboda a solidarita Lucie Ďurišovej Nicholsonovej a tiež europoslanec za neparlamentnú Stranu maďarskej komunity Pál Csáky. Dalajláma podľa jedného zo zúčastnených poslancov na stretnutí hovoril aj o niekdajšom československom a českom prezidentovi Václavovi Havlovi. 

Predstavitelia slovenskej vlády stretnutie s dalajlámom podľa dostupných informácií v pláne nemali. 

Dalajláma počas nedele okrem plánovanej verejnej prednášky vystúpil pred členmi akademickej obce bratislavskej Univerzity Komenského, ktorá mu počas jeho prvej návštevy Slovenska v roku 200 udelila čestný doktorát. Tentokrát rektor univerzity Karol Mičieta ocenil dalajlámu pamätným prsteňom. Dalajláma v prejave uviedol, že ľudia sa musia naučiť byť empatickí a ohradil sa proti označovaniu moslimov za teroristov. 

Kritika Číny

Návštevu tibetského duchovného vodcu už vopred odsúdila čínska ambasáda na Slovensku. "Stretnutie slovenských štátnikov s dalajlámom nie je v súlade s princípom Číny, ktorý Slovenská republika vždy dodržiavala, výrazne poškodzuje vzájomnú politickú dôveru a bilaterálne vzťahy Číny a Slovenska, ničí priateľskú spoluprácu medzi oboma krajinami, ako aj vlastné záujmy Slovenska," uviedlo vo vyhlásení veľvyslanectvo Číny. Dodalo, že dalajlámovým zámerom je prostredníctvom stretnutí s politikmi zvyšovať vplyv v záujme "tibetskej nezávislosti"

​Dalajlamova třídenní návštěva Slovenska skončí v pondělí, kdy se duchovní vůdce přesune do Prahy. V české metropoli se zúčastní konference Forum 2000.

Zdielať na

Súvisiace články