Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
V Zakopanom budú turisti platiť za smog
Zdielať na

V Zakopanom budú turisti platiť za smog

ZAKOPANE / V poľských Tatrách si vymysleli ďalší poplatok. Okrem kúpeľného poplatku, či poplatku za parkovanie, si turisti musia pripraviť peniaze aj za to, že do Tatier vôbec vstúpia. Vraj je to poplatok za smog.

"Každý, kto býva v okolitých obciach ako turista a chce prísť do Zakopaného, bude musieť zaplatiť za jeden deň jednorázový poplatok vo výške 5 zlotých, čo je asi jedno euro," povedal poslanec MSZ Wojciech Tatar. Poplatok by sa mal vzťahovať predovšetkým na turistov, a tých, ktorí poľské turistické centrum navštívia iba na jeden deň. Domáci a viacdňoví turisti by boli od poplatku oslobodení.

"V sezóne sem v priebehu dňa príde až takmer 20 000 áut. Ak by sme na ne uplatnili tento  poplatok, tak by sme mesačne do rozpočtu dostali 1 a pol milióna zlotých," vysvetľuje Tatar. 

Tie by následne mali byť využité na boj proti smogu, ktorý poľské Zakopané trápi už dlhé roky. Jednou z jeho príčin sú pritom samotní turisti, ktorí prichádzajú na autách a znečisťujú vzduch. Viacerí poslanci pritom tento návrh podporujú, primátor Zakopaného to vidí inak. "Myslím si, že je to nerealizovateľné. Ja sám ako primátor a zároveň obyvateľ Zakopaného by som sa veľmi zle cítil, keby ešte niekto len čo príde do Zakopaného, musel za niečo platiť," vysvetľuje primátor Leszek Dorula.

" Turisti tu nechávajú obrovské peniaze či už na parkoviskách, alebo v obchodoch, a preto si myslím, že ďalšie dodatočné poplatky sú absurdné," hovorí turista. "Ak má ktokoľvek iný, lepší návrh, ktorý by riešil problém smogu bez zásahu do mestského rozpočtu, určite ho radi privítame," dodáva Tatar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy