Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dva americké bombardéry opäť preleteli nad Južnou Kóreou
Zdielať na

Dva americké bombardéry opäť preleteli nad Južnou Kóreou

Zdroj: SITA

SOUL / Spojené štáty v stredu znovu vyslali svoje dva strategické bombardéry schopné niesť jadrové zbrane nad Južnú Kóreu. Touto demonštráciou sily reagovali na piatu jadrovú skúšku KĽDR, ktorú Pchjongjang uskutočnil tento mesiac. Ide o druhý prelet amerických nadzvukových strojov B-1B za posledné dva týždne.

Americké jednotky pôsobiace v Južnej Kórei uviedli, že jeden z bombardérov pristál na leteckej základni Osan, ktorá sa nachádza asi 120 kilometrov od spoločnej hranice oboch Kóreí. Predpokladá sa, že sa stroj následne vráti na svoju domovskú základňu na americkom tichomorskom ostrove Guam. 

Spojené štáty týmito preletmi dávajú najavo, že sú pripravené pomôcť svojmu spojencovi proti severokórejskej hrozbe. Pchjongjang na ne spravidla reaguje rozhorčene. 

"Je to len jeden z nástrojov, ktoré môžeme vybrať zo širokej škály možností. Aliancia je každým dňom silnejšia a my sme stále pripravení brániť a zachovať bezpečnosť na Kórejskom polostrove a v celom regióne," povedal jeden z veliteľov amerického letectva v Južnej Kórei generálporučík Thomas Bergeson. 

Predošlý prelet amerických bombardérov B-1B nad juhokórejským územím sa uskutočnil 13. septembra. Severná Kórea urobila svoj nový a zatiaľ najsilnejší jadrový test 9. septembra. 

Předchozí přelet amerických bombardérů B-1B nad jihokorejským územím se uskutečnil 13. září. Severní Korea provedla svůj nový a zatím nejsilnější jaderný test 9. září.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy