Polojasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Voľba rakúskeho prezidenta sa odkladá, môže za to nekvalitné lepidlo
Zdielať na

Voľba rakúskeho prezidenta sa odkladá, môže za to nekvalitné lepidlo

Zdroj: Profimedia

VIEDEŇ / Opakované druhé kolo volieb rakúskeho prezidenta sa odkladá. V pondelok vo Viedni to oznámil minister vnútra Wolfgang Sobotka. Nekvalitné lepiace prúžky spôsobili, že niektoré obálky určené ku korešpondenčnej voľbe, sa mohli svojvoľne otvoriť.

V druhom kole hlasovania sa stretnú bývalý predseda Zelených Alexander Van der Bellen a člen pravicovej Slobodnej strany Rakúska Norbert Hofer. Nové voľby sa podľa rakúskeho ministra vnútra uskutočnia 4. decembra. Parlament ale musí ešte príslušnú zmenu zákona o voľbe hlavy štátu schváliť.

Staré, ale dobré

Sobotka podľa agentúry APA na tlačovej konferencii zopakoval, že dôvodom odkladu sú chybné obálky hlasovacích lístkov určené pre korešpondenčné hlasovanie. Náhradou za chybné obálky by podľa ministra mali byť "jednoduché volebné obálky, ktoré sa používali do roku 2009. Okrem toho by ich mala vyrábať štátna tlačiareň. "Cieľom je uskutočniť voľby "ešte v roku 2016", zdôraznil Sobotka. 

Chybné obálky sa objavili v uplynulých dňoch v niekoľkých spolkových krajinách, naposledy v Salzbursku. Problém spôsobuje nekvalitný lepiaci prúžok na obálkach určený ku korešpondenčnej voľbe.

Platí pritom, že pokiaľ by sa obálka s hlasovacím lístkom po odoslaní rozlepila, musí volebná komisia hlas vyhlásiť za neplatný - nebolo by možné totiž preukázať, že s lístkom po hlasovaní už nikto ďalší nemanipuloval. 

Už rozoslané

Problém by sa mohol týkať až 1,5 miliónov obálok určených na korešpondenčnú voľbu, ktoré jednotlivé rakúske obce už obdržali. 

Práve nezrovnalosti pri sčítavaní korešpondenčných hlasov pritom viedli k tomu, že Slobodná strana Rakúska napadla májové druhé kolo volieb, v ktorom Hofera tesne porazil Van der Bellen o 30 863 hlasov. Súd následne hlasovanie skutočne zrušil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy