Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pápež František vyhlásil Matku Terezu za svätú
Zdielať na

Pápež František vyhlásil Matku Terezu za svätú

VATIKÁN / Známa katolícka misionárka Matka Tereza, ktorá sa starala o chudobných, sa 19 rokov po svojej smrti stala svätou. Vo Vatikáne ju v nedeľu svätorečil pápež František.

"Po zrelej úvahe a vzývaní božskej pomoci aj po porade s našimi bratmi, potvrdzujeme a vyhlasujeme blahoslavenú Matku Terezu z Kalkaty za svätú a zapisujeme ju do zoznamu svätých,"  vyhlásil pápež, čím formálne dokončil proces svätorečenia. 

Matka Tereza, ku ktorej patril večný úsmev rovnako neodmysliteľne ako modrobiele sárí, sa šesť rokov po smrti stala jednou z najrýchlejšie blahorečených v histórii. Za blahoslavenú ju vyhlásil Ján Pavol II. v októbri 2003 vo Vatikáne za účasti viac než 150 000 ľudí, medzi ktorými boli katolíci aj moslimovia. 

Zázraky

Zázrak nutný k blahorečeniu sa podľa cirkvi stal 5. septembra 1998, presne rok po srmti rehoľníčky, v kláštore u bangladéšskych hraníc, kam s veľkým nádorom v bruchu prišla Indka Monika Besra. Vatikán uznal, že nádor zmizol potom, čo sa mníšky modlili k Matke Tereze.

​Druhý zázrak, ktorý cestu k svätorečeniu otvoril, Vatikán oznámil vlani 18. decembra. Zázrak spočíval v nevysvetliteľnom uzdravení muža z Braízlie, ktorý bol v kóme pre niekoľko abscesov na mozgu. Podľa katolíckej cirkvi pomohla modlitba jeho manželky k Matke Tereze. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy