Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fínsko zatvorí väčšinu stredísk pre utečencov
Zdielať na

Fínsko zatvorí väčšinu stredísk pre utečencov

Zdroj: SITA/ilustračné

HELSINKI / Fínsky prisťahovalecký úrad sa chystá do budúceho roka uzavrieť väčšinu prijímacích centier pre utečencov. Migračná vlna totiž ochabla a tak zariadenia už nie sú potrebné.

Vlani, kedy severská krajina podobne ako niektoré ďalšie európske štáty čelila bezprecedentnému nárastu žiadostí o azyl, fínske úrady zriadili ubytovacie strediská s viac než 30 000 lôžkami. Do konca tohto roku sa a podľa predpokladov kapacita zníži na menej než 17 000 miest a v nadchádzajúcom roku poklesne na 10 000. 

Prisťahovalecký úrad nateraz neurčil, ktoré strediská do decembra uzavrie, rozhodnúť chce do konca septembra. Kľúčovým faktorom pre posúdenie bude vyťaženosť areálov a tiež ich finančné náklady. 

Vo Fínsku, ktoré má približne 5,5 milióna obyvateľov, vlani požiadalo o azyl asi 32 000 ľudí. To je dvojnásobok toho, s čím vláda počítala. Tamojšie ministerstvo vnútra predpokladá, že asi dve tretiny žiadostí úrady odmietnu. Tento rok rezort vnútra odhaduje počet azylantov zhruba na 10 000, rovnaké množstvo žiadostí o azyl očakáva aj v roku 2017. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy