Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Švédi platia utečencom za to, že sa vrátia domov
Zdielať na

Švédi platia utečencom za to, že sa vrátia domov

Zdroj: SITA

ŠTOKHOLM / Švédska vláda sa chváli úspechom v utečeneckej kríze. Počty migrantov, ktorí sťahujú svoje žiadosti o azyl a vracajú sa domov, rastú. Cestu do rodnej vlasti majú utečenci zaplatenú. Od Švédska dostanú približne 30 tisíc švédskych korún, čo je viac ako 3 000 eur na osobu. V prípade rodín je suma vyššia.

Počet utečencov, ktorí v poslednom čase stiahli svoje žiadosti o azyl, rapídne pribúda. Podľa serveru The Independent sa to deje preto, lebo zisťujú, že na severe krajiny nie je život taký, ako si predstavovali. Mnohí si krajinu vybrali pre jej štedrý sociálny systém, ale v realite prežívali utečenci najmä v provizórnych táboroch, kde mali zabezpečené len základné potreby.

Motiváciou peniaze

Pravdepodobne aj toto viacerých ovplyvnilo pri rozhodnutí vrátiť sa späť do domoviny. Migrantov podľa denníka The Independent motivuje aj finančná odmena. Na cestu domov dostanú jednotlivci 30 tisíc švédskych korún. Rodiny si na odchod prilepšia až 75 tisícami švédskych korún, čo je takmer 8 tisíc eur.

"Zo 160 tisíc prichádzajúcich sa podarilo nájsť prácu len 500 utečencom," informuje server. Aj preto švédska vláda prijala prísnejšie pravidlá pre zlučovanie utečeneckých rodín.

Postoj k migrantom

Navyše sa vo švédskej spoločnosti menia nálady a postoje voči migrantom. Ústretovosť voči nim tiež klesá. Z dostupných štatistík sa dá vyčítať, že počet utečencov z Iraku, ktorí sa chystajú domov, je vyšší ako počet nových žiadateľov o azyl.

Doktorka Erna Rijnierse z organizácie Lekári bez hraníc poznamenala, že mnohí ľudia v Európe sa migrantom v ich ceste na starý kontinent snažia zabrániť, ale nezaoberajú sa otázkou, čo zúfalých ľudí na životu nebezpečnú cestu vôbec ženie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy